С поднасяне на венци пред паметната плоча на Александър Стамболийски в Пловдив кметът на община „Марица“ Димитър Иванов и зам. – кметът Петър Минков отбелязаха 142 години от рождението на изтъкнатия български политик.

Иванов, който е и зам.-председател на „Обединени земеделци“, припомни част от успехите на земеделския водач, спасил България от Втора национална катастрофа.

„Александър Стамболийски е министър-председателят с изключително големи заслуги за развитието на българската просвета и култура. По време на неговото управление са открити нови 1115 училища,  създадени са Художествената и Музикалната академия и Висшето търговско училище във Варна. Докато той е начело на България се приема закон за задължително безплатно образование за деца от 7 до 14 години, за достъпни народни библиотеки и за освобождаване от данъци на детската литература. Именно по времето на Стамболийски, 1-ви ноември е обявен за Ден на народните будители“, посочи кметът Димитър Иванов.

За пореден път той призова към обединение на всички земеделски партии, за да има България успешно управление, като това по времето на „великия просветител и реформатор, пред когото се прекланяме днес“.

„Назрял е моментът за съединение на всички формации, чието верую е земеделската идеология, защото България има нужда от земеделско правителство“, апелира Димитър Иванов.

На  церемонията присъстваха кметове на населени места, признателни земеделци и симпатизанти, които също поднесоха венци и цветя пред паметната плоча.