Публикацията „Теч на информация провали акция срещу незаконен добив на пясък от Марица, има ли пръст новото ръководство на полицията?“ предизвика отговор от дружеството, което работи в посочения участък. Според управителя на "Билд Инерт" ЕООД Севдалина Хаджиева  фирмата разполага с договор с Областна управа - Пловдив до 2025 година, както и с разрешително от Басейнова дирекция за почистване на реката. 

Публикуваме отговорът без редакторска намеса. 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

 Като управител на „Билд Инерт“ ЕООД и във връзка с цитираната Ваша публикация се налага да дам на същата настоящия отговор, доколкото от една страна невярното й съдържание уронва престижа на представляваната от мен фирма, а от друга страна и най вече са тиражирани тревожни неистини и то с такава категоричност и несъмненост, сякаш всичко различно от тях е престъпна лъжа.

Във връзка с горното заявявам, че „Билд Инерт“ ЕООД е изпълнител по договор от 06.03.2023 г. с изх. № АСД – 12-45 с възложител Областна администрация Пловдив за почистване на дървесна растителност, наносни отложения и отпадъци и пр., като мястото на изпълнение на договора е участък от р. Марица над устието на р. Чая в землището на с. Ягодово с посочени в договора координати. Част от предмета на този договор е изземването на наносни отложения от реката. Този договор е сключен за срок от 3 години и във връзка с него е издадено Решение № RR - 4851 от 15.12.2022 г. на Директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, с което е продължен срокът на Разрешително №32150169/21г. до 31.12.2025 г.

Дейността на „Билд Инерт“ ЕООД, осъществявана на посочения участък в реката, е ограничена стриктно до параметрите по договора и разрешителното. Именно поради това сме изненадани от публикацията, според, която „се осъществява  незаконен добив на инертни материали от р. Марица“, налице е „незаконна кариера, която се намира там където Чая се влива в Марица“, „копаенето в тази зона е напълно незаконно, тъй като фирмите, които оперират там нямат разрешение за почистване на реката и изземване на пясъците“, „липсата на документи по никакъв начин не е попречила на бизнеса за вадене на пясък от коритото на Марица“…

На първо място „Билд Инерт“ ЕООД разполага със законното право да оперира в съответния речен участък на базата на цитирания и актуален договор  сключен с Областна администрация Пловдив и разрешителното от МОСВ Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

На второ място обръщаме внимание, че действията на фирмата като изпълнител по този договор са във връзка със Закона за водите, а не на Закона за концесиите, поради което липсата на концесия /каквато впрочем за целта не се предвижда/ не води до незаконност на действията. Точно за това разследването от 2020 г. споменато във Вашата публикация не се натъкна на доказателства за нарушена концесия, защото се установи, че такава поначало не се предвижда и не е необходима.

На следващ ред и предвид горното, „Билд Инерт“ ЕООД няма абсолютно никакви основания по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма да прикрива извършваната от него дейност на реката, така щото „теч на информация“ за предстояща проверка да доведе до заличаване на следи от дейността. В тази връзка моля да се има предвид, че същата тази дейност бива постоянно институционално проверявана като с Констативен протокол № ПВ1-165/29.05.2024 г. на БД „Източнобеломорски район“ не са установени нарушения.

Накрая - ако е вярно, че в базата ни незаконно и „необезпокоявано“ мащабно се вади пясък, а тази дейност „в продължение на няколко месеца е била под наблюдение на пловдивската прокуратура“, първо възниква логичният въпрос как е било възможно за една нощ тази мащабна и „незаконна“ дейност да бъде така прикрита, щото да няма никакви следи от нея, а възниква и вторият въпрос – защо е било необходимо няколкомесечно наблюдение над „незаконната“ дейност, щом тя е така „необезпокоявана“ и очевидна, както излиза от Вашата публикация?

Чувстваме се засегнати от коментираната статия, защото в нея – директно и безцеремонно, очевидно без предварителна информация за действителното положение, дейността ни е обявена за престъпна като се внушава и конспиративна колаборация с органите на реда, именно заради която е осуетена възможността „престъпните“ ни действия да бъдат разобличени.

                                                                                        

С уважение: Севдалина Хаджиева – управител на „Билд Инерт“ ЕООД гр.