Председателят на пловдивския Общински съвет Атанас Узунов пусна поздравителен адрес по случай 24 май.

Уважаеми пловдивчани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 24 май - Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ден намерил сакрално място в летописа на българския род. Делото на Светите братя не само ни запазва като народ през тъмните години на робството, но е и искрата, която запалва в сърцето на всеки българин идеята за обединение и свобода.

Ден на почит към собствения ни език и неговото богатство. Освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация българското писано слово е нетленната връзка, която държи нас българите заедно. Ние сме горди и черпим вдъхновение от нашата азбука, защото тя е символ на нашата културна самобитност. 24 май е и личният празник за всеки един от нас. Почитайки делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, ние почитаме себе си.

За мен като пловдивчанин е особена гордост, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище "Св. Св. Кирил и Методий" за първи път се отбелязва непреходното дело на Светите братя Кирил и Методий. Акт, белязал жаждата на нашите възрожденци за просвета и култура, но и акт на смелост във времена на робство.

В ден като днешния изразявам своята признателност и уважение към всички Вас просветители и пазители на духовността. Пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, амбиция и творческа енергия. Не спирайте да разпръсквате познанието за българския дух и да пазите жив спомена за род и родина.

Честит 24 май !
Атанас Узунов
Председател на Общински съвет Пловдив