Делта вариантът на COVID-19 засяга все повече деца. Ежедневно около 100 малчугани минават на преглед през Детско спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги”. За месец бройката на малките пациенти вече достига 2000.

„Тази тенденция наблюдаваме от началото на новата учебна година, 15 септември. Броят на респираторните заболявания се е увеличил до ниво, каквото обикновено достигаме в месеците декември и януари”, съобщи за TrafficNews ръководителят д-р Светла Атанасова.

30% от децата, които сега преминават през отделението, имат клинична картина на COVID-19. Те проявяват различни симптоми на заболяването, включително стомашно разстройство.

„Тези, които са в тежко състояние, насочваме за хоспитализация и в клиниката, която ги приема, им правят PCR тест. Останалите, които са с по-леки симптоми, насочваме към общопрактикуващия им лекар за тестване”, посочи медикът.

По нейните наблюдения, не всички родители, придружаващи децата си, спазват противоепидемичните мерки - чакат заедно с всички останали, а когато влязат в кабинета с детето си, казват, че са с COVID-19.

„Подобно поведение е неприемливо, защото се получава смесване на потоци. Правилното поведение е да ни се обадят, за да осигурим т.нар. „червен коридор“ – да осигурим безопасност за останалите чакащи пред отделението и самите ние да бъдем с предпазно облекло. Много малко хора спазват това изискване”, допълни д-р Атанасова.