Трима са се записали за тазгодишните къпанки в Перущица. Един по един те наскачаха заедно с кумове и приятели в замръзналата река Перущинска. Цялата улица „Петър Бонев“ е пълна с народ, звучи народна музика, във въздуха се носи миризма на скара.

Ритуалът "Къпанки“ се изпълнява само в тази част на България. Смята се, че хвърлянето в студената вода носи здраве и берекет. Подготовката започва от ранното утро, като миналогодишните младоженци и техните приятели подгряват солидно с вино. След стабилната подготовка, цялата компания, водена от оркестър, се отправя към реката. Там младежите се хвърлят във вира и пръскат с вода насъбралата се публика. Младоженците и техните приятели се хвърлят по няколко пъти във водата.

Първите сватбари бяха съпроводени до река Перущинска от семействата си с музика и традиционни хора. Преди да скочат в ледените води, те изсипаха вътре канче вино. Компанията сподели приключението и с насъбралата се тълпа, която също не остана "пощадена" от ледените води.

Последваха ги няколко смелчаци, върнали се в родния град специално, за да спазят ритуала. Младоженците от години живеят в Англия, но не пропускат повод да се завърнат у дома, споделят техни съграждани.

Според обичая, след гмуркането всички се връщат обратно вкъщи. Там младоженецът изсипва водата, донесена от вира в ръкава на булката, която пък обезателно трябва да се е хванала за лоза. Вярва се, че това води до плодородие.