"Бях за риба, когато към 10-11 вечерта ми се обади моят син. Каза, че първият ми братовчед Нури е задържан, защото карал без книжка. Обадих се на Темелков и го помолих да помогне, ако има възможност. Той каза, че ще ми върне обаждане. След един-два часа ми съобщи, че братовчед ми е в ареста.

Пуснали са го към 1-2 часа наобяд... Темелков ми е направил услуга, като го е пуснал, защото и аз съм му правил." Това разказа днес в съда един от свидетелите по делото Шерефетин Ибрям. Той изтъкна, че с бившия началник на РУ- Асеновград са дългогодишни семейни приятели и са си правели много услуги. В замяна та тази, той обещал да почерпи униформения. От своя страна Шерефетин подавал информация на обвиняемия. 

"Когато има нещо из ма`алата, аз ходя да худатайствам на Темелков", обясни той. Попитан от защитника на подсъдимия Орлин Търновайлийски в какво се изразява семейното им приятелство обаче, Шерефетин обясни, че само са се виждали само из квартала. 

От районното казали на Нури да се яви отново в понеделник, за да му бъде съставен акт. Била му наложена глоба в размер 1 000 лв., като му било повдигнато и обвинение.

Обяснението на Шерефетин провокира редица въпроси от страна на адвокат Търновалийски. В хода на разпита свидетелят обясни, че Темелков посъветвал Нури да сключи сделка с прокуратата и да се признае за виновен по обвиненията. На предложението за почерпка Темелков отговорил, че когато се видят, може и да се почерпят, разказа Шерефетин. Обещаната среща не се състояла, а двамата за последно се черпили преди Нури да бъде арестуван. 

На въпрос от страна на Търновалийски в какво се състои най-голямата почерпка между двамата, Шерефетин отговори, че двамата са пили кафе и безалкохолно, като ексшефът платил сметката. Свидетелят не можа да си спомни кога точно се е провел разговорът между двамата и дали Нури е бил арестуван в ден, в който началникът е бил на работа.

Припомняме, че 46-годишния бивш началник на РУ-Асеновград бе обвинен в общо четири длъжностни престъпления. Според прокуратурата, на 14 август 2015 г. той е спомогнал пет лица, извършили кражба, да избегнат спрямо тях наказателно преследване. След като петимата били задържани, Темелков разпоредил те да бъдат пуснати без да им се отнемат придобитите чрез кражба вещи. Две седмици след това - на 29 август 2015 г., приел „почерпка“, за да упражни влияние върху  разследващ полицай от РУ на МВР-Асеновград. От полицая се очаквало да освободи задържания Нури. 

Темелков е обвинен и че не е изпълнил задълженията си и е превишил правата си, като в 16 случая не е регистрирал съобщение до РУ на МВР-Асеновград за извършени престъпления от общ характер. Не е докладвал и материалите по производствата в Районна прокуратура-Асеновград, тъй като приел, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление. Такива данни имало, но Темелков прекратил преписката въпреки тях. 

Полицейският шеф е предаден на съд и за това, че през периода от 24 януари 2015 г. до 3 юли 2015 г. е съставил официални документи, касаещи дейността на служителите на РУ на МВР-Асеновград, в които е удостоверил по-малък от действителния брой сигнали за извършени престъпления от общ характер за отчетния период.

Днес пред съда се изправиха и петте лица, за които се предполага, че са извършили гореспоменатата кражба. В показанията им съдът намери остри противоречия със заявеното в разпитите пред съдия, проведени през 2015 година. 

Очаквайте подробности!