"Търсете си правата!", това бе съветът, който отправи Мая Манолова към над 260 служители на "Тренд фешън текстил" по време на срещата им днес. На нея присъстваха също директорът на Инспекция по труда Пловдив Атанас Чернаев и началникът на ТД на НОИ Розалия Джинева. Присъстваше и шефът на Териториалната дирекция на НАП Венелин Найденов.

Припомняме, че служителките на двете фирми в Раковски и Кричим останаха без възнаграждания, след като фирмата внезапно обяви платен престой "до второ нареждане". Предприятието им дължи две работни заплати - за месеците март и април, както и възнаграждението по време на престоя.  При предишната си среща със служителите на 17 април Манолова направи неколкократни опити да се свърже с началника „Човешки ресурси” г-жа Найденова. Именно тогава служителите от двата града трябваше да се срещнат с нея, за да получат повече информация за случващото се във фирмата. Найденова, обаче, не дойде под предлог, че има здравословен проблем. Омбудсманът посъветва служителите да не напускат, освен ако вече не са намерили сигурна работа. Сред причините бе обезщетенията, които им се полагат в случай, че фирмата обяви фалит и те бъдат съкратени, няма да им се изплатят, ако напуснат доброволно. 

Няколко дни по-рано фирмата започнало и производство по обявяване на несъстоятелност на фирмата, което обаче било спряно. След като приключи срещата на Манолова и началниците на териториалните дирекции със служителите на "Тренд фешън", четиримата се отправиха към счетоводната къща, откъдето обаче си измили ръцете с адвоката на фирмата. По време на разговорите, от счетоводството заявили, че ще поискат разрешение от собственика на компанията - "Ниц", за да предоставят необходимите документи за започване на производство по несъстоятелност.

При предишната си среща със служителите, Манолова обясни, че в случай на проключване на производството, държавният Фонд за гарантиране на вземанията може да изплати полагащите им се възнаграждения и обезщетения. По време на срещата днес омбудсманът, заедно с директорите на териториалните дирекции разясняваха на служителите правата им и процедурата, която трябва да следват, за да си получат парите в най-кратки срокове. 

В крайна сметка, по време на днешната среща служителите бяха посъветвани да попълнят заявленията си за прекратяване на трудовия договор по член 327, ал. (1), т. 2 от Кодекса на труда - едностранно пректратяване на договора от страна на служителя поради неизплащане или забавяне на изплащането на трудовото възнаграждение. Същите им били връчени от "Човешки ресурси" преди месец, при обявяване на платения престой.  Само така ще могат да се възползват от обезщетение от Бюрото по труда докато намерят нова работа. Фондът за гарантиране на вземанията ще ги обезпечи само в случай на обявяване на несъстоянелност от страна на фирмата, а това към момента не е факт. 

Според служители, фирмата "Льо Флер", която е била клиент на "Тренд фешън", е проявила интерес към предприятието в Кричим. Те са пожелали да вземат цеха в готовия му вид и да продължат дейността при сегашния трудов колектив и инфраструктура. Преди да се реши съдбата на "Тренд фешън" обаче, това също не е възможно.