Жители на подпланинското село Свежен край Пловдив негодуват от нарушено водоподаване. Вече няколко дни къщите в населеното място нямат вода заради протичащ в момента ремонт на ВиК мрежата. Понастоящем улици и тротоари в селото са разкопани и се полагат тръбите на новата подземна инфраструктура.

Не знаем кога ще има вода и кога не. Лично аз за четвърти пореден ден вкъщи нямам вода. Това е подигравка! Да, разбирам, че трябва да работят. Нека през деня спират водата, но вечер, като приключат, отново да я пускат“, казва Йорданка Попова. Жители признават, че настоящата ситуация им създава сериозен дискомфорт и се надяват властите да намерят решение на проблема.

В момента в селото тече подмяна на близо 3 км от водопроводната мрежа, като част от по-голям проект, който Община Брезово извършва. Той стартира през април 2024 година по Програма за развитие на селските райони и обхваща три села – Пъдарско, Розовец и Свежен. Стойността му е от близо 3 милиона лева, като се очаква до септември на 2025г. да е завършен.

„Дейностите в Пъдарско вече са приключили, в момента се работи в Свежен. За съжаление по време на реконструкциите там срещнахме проблеми, които се стараем да разрешим максимално бързо. Днес бях на обекта в селото, заедно с кметския наместник, представители на фирмата изпълнител на ремонта и ВиК. Още няколко дни положението ще е такова“, обясни Калапанков пред наш репортер.

Междувременно ВиК и Община Брезово ще доставят водоноски, които временно да решат проблема в Свежен. Прогнозите са обаче още няколко дни водоподаването да е спряно.

Кметът на Брезово, че водоемът, който захранва полупланинското село е с много намален дебит. Засушаването това лято е нанесло щети и в техния район, а най-сериозен проблем има в Зелениково, където вече два месеца населението битува в режим на безводие.

Снимки: