Жители на пловдивското село Червен ще излязат на протестен митинг утре в 10:00 часа преди обяд. Причината е режим на водата, който продължава вече няколко лета. Всяка година от юни месец почти до края на годината местните са принудени да се съобразяват с водната суша.

По време на почивните дни хората на селото нямат капка вода. През седмицата тя се пуска само в часовете между 6 и 10 сутринта, след което почти цял ден, те са оставени „на сухо”. В 19:00 часа, отново идва вода, но само за няколко часа.

От няколко години се обещава на жителите на Червен, че проблемът ще бъде решен, но това така и не се случва. През 2015 година по оперативна програма „Региони в Растеж” бяха отпуснати близо 1,2 млн. лева, за да се вкара нов водоизточник, а дебита на тръбите беше намален от Ф400 на Ф280, разказа пред TrafficNews кметът на селото Атанас Игнатов.

Той определя Червен, като „Перлата на община Асеновград".

„Има няколко хотела с басейни и се мъчим да развиваме туризъм. Хора от Пловдив и други градове на страната си купуват къщи тук. Изградили сме фитнес площадки, направили сме ремонт на всичко, инфраструктурата е добра, но нямаме вода!”, допълни още кмета.

Хотелите имат сонди и басейните се пълнят чрез тях, не домакинствата няма как да си позволят. Местните са готови дори да плащат по-високи цени на водата, стига да бъде решен проблема им.

„Имаме подписан договор с Община Асеновград и ВиК-Пловдив, според който ангажиментът на общината е да изгради дренаж и събирателен кладенец, както и да осигури захранване от ЕVN за помпената станция. Ангажимент на ВиК – Пловдив е да оборудва помпената станция и да изгради трасето на водопровода от дренажа до водоема – и да въведе съоръженията в експлоатация.”, разказа още кмета.

Той допълни също, че има подадени жалби към ВиК-Асеновград и полицията.

Протестът ще бъде утре в 10:00 часа, като ще бъде затворен главният път Асеновград – Кърджали за не повече от 10 минути, за да не се образува напрежение.