Жителите на Брацигово се вдигнаха на бунт срещу инвестиционното намерение за изграждане на площадка за рециклиране на отпадъци от пластмаса. Организирана е подписка срещу инициативата, не са изключени и протести. Ето какво се казва в декларацията на жителите на Брацигово:

Над прекрасната ни община е надвиснала огромна беда. От началото на 2018 г. Китай спря вноса от Европа на отпадъци от пластмаса, защото вредят на околната среда. Ако имаше някакви съществени ползи от вноса, а не вреди, щеше да продължи да ги внася !  И с този факт трябва да спре всякаква дискусия, дали вноса на отпадъци за рециклиране е за добро или за зло. Тези нежелани боклуци сега са се запътили към нас.

С реализирането на инвестиционното предложение на Европейска рециклираща група ООД за изграждане на площадка за рециклиране на отпадъци от пластмаса в бившия завод за емайлирани домакински съдове, към Брацигово ще се отправят годишно около 20000 тона пластмасови боклуци от Европа , които ще пристигат на бали в контейнери на жп гарата в града. Брацигово ще се превърне от град, известен с розите, минералната вода и туризма си в град известен с боклуците. Европейците ще се отърват от отпадъците си, китайците ще приберат печалбата, а за нас ще остане вонята на пътния и жп вход на града, с който ще посрещаме гостите си, европейските вируси и бактерии от лигите по бутилките, които ще донесат болести и смърт, отровените Равногорска и Пещерска реки и напояваните от тях земи, тонове нерециклируеми депонирани чуждоземски отпадъци и ОБРАЗЪТ НА ГРАДА НА БОКЛУЦИТЕ.

Нека не допуснем това, нека запазим безценното, което имаме и на което всеки ни завижда - чистата природа и най-чистия въздух в Европа и се вдигнем като един, така както направиха в Лехчево, Североизточна България при буквално същия проект и защитим прекрасната ни община ! Та ние сме наследници на героите от април 1876 г. и във вените ни тече същата борбена кръв! Нека не се оставим на тези, които не им пука за хубавия ни град и искат преследвайки финансовите си интереси да замърсят името му и името на общината!

Сложете подписа си в подписката против инвестиционното предложение за площадката за рециклиране на отпадъци от пластмаса и правете възражения, защото скоро изтича законово определеният срок за възражения!

И е благословено делото ни, защото са чисти помислите ни за благото на скъпата ни община Брацигово