Напояването, което е жизненоважно за България, изчезна от Плана за възстановяване за една нощ. Стотици милиони левове бяха взети от земеделието без да се изкажат мотиви за това от служебното правителство.

В същото време ЕК вече одобри гръцкият план за рехабилитация на напоителните им системи. Българският такъв също е получил предварително одобрение на 10.06. Но служебното правителство

Ето какво казва Снежина Динева, бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи" пред zemedelca.bg.

"За съжаление го изключиха напълно! А аргументи нямат! Предлога им е че “може” да не мине в Брюксел! Този проект не само че имаше “зелена” светлина от ЕК и ОСЕС, ясна и приета демаркация, но беше и съпоставен и направен от нашия екип (десетки служители в цялата страна) по гръцкия такъв, който е приет от ЕК и сигурно вече гърците рехабилитират инфраструктурата си! Целият труд на всички ни от 4 години го изхвърлиха за един ден!

Оправдават се с DNSH assessment, само че пропускат, че ние имаме всички 265 становища по всички обекти от РИОСВ и басейновите дирекции , че обектите не подлежат на овос и принципа за ненанасяне на вреди на околната среда сме го изпълнили. Представихме на ЕК дори и анализ от професори на Лесотехническия университет по темата!

ЕК ОДОБРИ проекта към 10.06.21 г!Само, че явно политическата воля на служебното правителство е да се изключи един от най-важните проекти за икономиката ни и за земеделския сектор!

Имахме интензивни срещи с ЕК. Този предлог, който се изтъква, че тя може би щяла да има рестрикции към нашия проект, тъй като не са доказани ненанасянето вреди за околната среда на на всички, заложени в проекта обекти. Категорично заявявам, че това не е така. Всички обекти разполагат с писма и становища от Басеинйнова дирекция и от РИОСВ-тата по места, че не подлежат на ОВОС по Закона за опазване на околната среда, тъй като това не са нови съоръжения, които да изграждаме, а ще рехабилитираме съществуващи такива.

Ние сме работили по Плана за възстановяване на Гърция, който включва 200 млн. евро за рехабилитация на напоителните им съоражения. Ние успяхме да се сдобием с техния проект, и сме го ползвали за пример. Нашият екип сме убедени, че този проект щеше да мине”, подчертава Снежина Динева и изразява съмнения, че сегашният ще успее да спечели одобрението на ЕК.

Като основна причина за това опасение, тя посочва липсата на ясна демаркация, каквато е имал предишният проект. В предложения Фонд за земеделие се залагат 543,6 млн. лв., от които 247,1 млн. лв. ще са по Механизма за възстановяване и устойчивост, още толкова са посочени като частно финансиране от страна на самите земеделски стопани, а остатъкът ще бъде държавно съфинансиране.

"Тази част, която е за инвестиции в частни стопанства, се припокрива с подмярка 4.1, няма ясно разграничаване, а тази подмярка се предвижда и в бъдещата ОСП. Това означава, че няма ясна демаркация, което е проблем. Този проект за земеделието не знам как ще мине в ЕК",  е мнението Снежина Динева, както и на много експерти в земеделието.

Мнението се подкрепя и от Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. Ето какво написа тя във Фейсбук:

"Не са достатъчни и неприемливи бележките на ЕК . Интересно ,,не може да се финансира този проект заради ефекта върху околната среда , а реализиран в частност чрез ОСП няма да окаже ефект.В новият програмен период никога няма да се отделят толкова средства за изграждане на нови напоителни съоръжения,колкото бяха определени в НПВУ в модула Възстановяване чрез рехабилитация на хидромелиоративните съоръжения. В първия програмен период се разписа мярка за Напоителни системи като през целия период се водеше комуникация с ЕК дали държавното дружество може да бъде бенифициент и накрая средствата се прехвърлиха към други мерки.

В настоящия едва в последната година след много усилия се появи 4.3. Наложително е земеделската общност да бъде запозната с ревизираната версия на НПВУ :раздела Устойчиво селско стопанство. Предложени са -Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство и Дигитализация на процесите от фермата до трапезата. Общо - 567 милиона, като само 267 милиона са от Механизма за възстановяване, а другите 300 млн. лв са национално финансиране. Да се надяваме ,че ще могат да се осигурят тези средства от държавния бюджет. В заключение -от механизма за възстановяване ще се предоставят за селското стопанство около 300 милиона , а не 870 милиона колкото видяхме в НПВУ в края на миналата седмица".