Започна провеждането на Държавни зрелостни изпити по Български език и литература. Общо 63 училища в Пловдивско отвориха вратите си рано сутринта, за да посрещнат учениците с инструктаж.

4517 са дванадесетокласниците в Пловдив, които утре ще представят наученото през годините на държавните зрелостни изпити днес. По данни на Регионалното управление на образованието най-възрастният от тях е на 68 години. Желаещите за втора матура се оказват с близо 1000 по-малко − 3553 души.

Днес изпитът ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. Официалният час на старт на изпита е 8:00, но зрелостниците се явиха пред училищата, в които са разпределени, известно време преди това, за да преминат през инструктажа и да предадат необходимите документи.  

Абитуриентите отново ще положат зрелостния си изпит в три части. Най-притеснителна за тях по традиция се оказва третата, в която ще трябва да изградят текст в избран формат – литературно интерпретативно съчинение или есе.

„За първата част от матурата не се притесняваме толкова. Мисля, че основното ни притеснение пада именно върху третата част. Там трябват сериозни познания за автора, социокултурния контекст на торбата, която се падне, трябва да боравим с похватите на речта“, споделя дванадесетокласничката Анастасия Сърванска пред TrafficNews.

Тя споделя още, че отдавна са започнали шеговитите залози кой автор и творба ще се паднат днес на изпита по български:

„Разбира се, отдавна сме започнали да обсъждаме кое произведение най-вероятно ще се падне на матурата. Появиха се доста шеги по темата. Много се вълнуваме, но и споделяме леко притеснение. Няма как, когато си учил, да не се тревожиш дали  ще се справиш, тъй като оценките са болообразуващи и влизат в дипломата ти“, коментира още бъдещата абитуриентка преди да влезе в изпитната зала.

 

Тази година, както и миналата младежите трябва да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние. Във всяка изпитна зала ще се допуска максимален брой от 13 зрелостници. За да се ограничи възможността от разпространение на вируса контактните карантинирани зрелостници ще полагат матури в отделни кабинети. При симптоматика, подобна на тази от Covid-19, учениците няма да бъдат връщани, те обаче също ще бъдат отделяни с самостоятелни зали. За да бъде ефективна организацията, днес ще работят 1559 квестори. Четирима са карантинираните ученици, които ще се явяват на матура и за тях ще бъде организирана отделна зала. Само двама болни дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на изпита. 

На втората матура, която ще се проведе два дни по-късно, ще се явят с 964 души по-малко. Заявилите желание са 3553 ученици, които имаха възможност да изберат предмет на изпита измежду дисциплините – математика, чужд език, история, биология, философски цикъл, география, физика и химия.