На проведено наскоро събрание на УС на Националното Сдружение на Кметовете на Кметства в Република България (НСККРБ) бе взето единодушно решение да подпомогнем с лични средства и дрехи жителите на село Кръстава, пострадали от пожарите. За кратко време, макар и с малки лични дарения се включиха доста колеги от НСККРБ, както и други кметове на малки населени места от страната и бе събрана сумата от 2000 лв.

Днес председателят на Сдружението и кмет на град Калофер Румен Стоянов, заедно с няколко колеги лично връчи събраната сума на кмета на село Кръстава. Тя ще бъде разпределена на всички нуждаещи се. На част от пострадалите бяха дарени 15 нови мъжки костюми.

"Ние кметовете от НСККРБ заставаме плътно зад всички наши жители и декларираме готовност да подкрепяме и бъдем от полза навсякъде, където е необходимо!", коментира Стоян Трифонов, кмет на село Змейово и зам.-председател на НСККРБ.

Припомняме, че пожар изпепели домовете на 10 семейства.

Стихията бе овладяна със съвместните усилия на огнеборците от Велинград, Якоруда, Сърница, Доспат и Пазарджик, на горските служители и на доброволци. 

Община Велинград разкри дарителска банкова сметка, в която да се събират средства за засегнатите семейства. 

Сметката е в Общинска банка

BIC SOMBBGSF
IBAN BG 28 SOMB 91303161807100

Основание за плащане “Дарение за село Кръстава”

Същевременно, кметството в доспатското село Късак организира дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от пожара в село Кръстава. Всеки може да помогне според възможностите си, гласи съобщението, в което са указани конкретни препоръки. Могат да се даряват хранителни продукти, трайни и  от първа необходимост, консерви и др. Приемат се също завивки, спално бельо и кърпи, детски дрехи и обувки за деца от 3 до 10 години. Във всички търговски обекти в селото са поставени кутии за дарения, като събраните средства ще бъдат преведени по сметката на пострадалите в Кръстава.