Специализирана полицейска операция срещу контрабандата на акцизни стоки бе проведена вчера от служители на ОДМВР – Пловдив. Общо са иззети над 7500 къса цигари, близо 33 килограма насипен тютюн, 200 килограма начупена листна маса и 10 литра алкохол, всички без български бандерол. В областния град са били проверени два магазина на ул. “Струма” и на бул. “Никола Вапцаров” и две къщи в квартал Столипиново. Инспекции са извършени също в кафене в Куклен, частни адреси в Асеновград, Хисаря и селата Христо Даново и Калековец, а в село Ягодово била засечена улична търговка на нелегални папироси.

Трима участници в организирана престъпна група за разпространение на цигари без акцизен бандерол, внесени контрабандно от Турция, са арестувани. Те са задържани на 5 октомври 2017 г. в района на Асеновград при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Събраните до момента доказателства по делото сочат, че групата е действала от януари 2015 г. по вече позната схема. Купувач от друг регион пристигал с микробус в покрайнините на Асеновград и оставял автомобила на уречено място за около час. Двама от групата откарвали буса в склад в града (нает от сирийски гражданин, пребиваващ законно в страната), натоварвали го с цигари и го връщали на мястото. При предварителното проследяване на групата със СРС е установено, че натовареният с контрабандна стока микробус е бил „воден“ от автомобил, от който един от участниците е съобщавал по телефона дали по пътя има полицейски патрул или е „чисто“.

Участниците в групата са задържани в момента, в който доставили на уреченото място автомобила, натоварен с 12 мастербокса луксозни турски цигари без бандерол. В склада в Асеновград са открити още 9 мастербокса.

Претърсени са общо 10 адреса, при извършените обиски е иззета и значителна сума пари.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на задържаните участници в групата са наложени парични гаранции от по 5000 лева. Тримата не са осъждани, част от тях са съдействали на разследващите.

По-голямата част от безакцизния тютюн в Пловдив – 13 килограма в насипно състояние и 200 килограма начупени листа, била открита в дома на 41-годишен пловдивчанин на ул. “Грамос”. Мъжът не е криминално проявен, научи ТrafficNews.bg. В съседен имот пък, обитаван от 57-годишна жена на ул. “Бъндерица”, са намерени близо 800 къса саморъчно свити цигари, 2600 кг нарязана листна маса и 6 машинки за пълнене на заготовки.

От цигарите значително количество - 2500, били конфискувани от търговски обект на бул. “Никола Вапцаров” в Пловдив. Да предлага за продажба 1420 папироса пък в Ягодово, била заловена 61-годишна жителка на областния град.

15 кг ситно нарязан тютюн без акциз бе намерен в дома на 25-годишна жена в Асеновград. Дамата е задържана за 24 часа в ареста.

Сериозно количество цигари бяха конфискувани при спец акция в село Калояново. В къща в населеното място са открити 420 къса цигари и още 660 ръчно свити такива. 54-годиен мъж е бил отведен в ареста в град Хисаря. 

По случаите са започнати две бързи и досъдебно производство и 7 предварителни проверки.