Седем души са били задържани при спецоперация, проведена край Пловдив вчера. Те са били хванати в момент на прехвърлянето на прекурсори, с които може да бъде създаден хероин. Това стана ясно на брифинг на Окръжна прокуратура Пловдив, ДАНС и полицията. Вече се повдигат обвинения на петима от задържаните. 

През март 2017 г. в ДАНС са получили сигнал за престъпна дейност, в която са били намесени български и чужди граждани. Проведени са оперативни мероприятия, в продължение на два месеца е била събирана информация, която след това е била предоставена на Окръжна прокуратура. Било образувано наказателно производство, а вчера в покрайнининте на града е била проведена и опрецията с участието на ДАНС и служители на областната дирекция на МВР.

Четирима души са били хванати на място, докато прехвърляли прекурсорите от туби в резервоара на влекач Ивеко. Трябвало веществото, което е оцетен анхидрид, да бъде откарано към чужбина, най-вероятно Турция. Този прекурсор се използва за създаването на хероин. Задържаното количество е 660 л, разпределено в 22 туби по 30 литра. Около 200 кг хероин може да се произведе с това количество прекурсор. Предстоят експертизи, за да се определи неговото качество. 

Задържаните са двама пловдивчани, двама турски граждани и един с българско и турско гражданство. Повдигнати са обвинения за задържане с цел разпространение без съответните разрешителни на прекурсорите. За това престъпление се предвиждат от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Единият турски гражданин е обвинен за използването на фалшива френска лична карта. По това обвинението той може да получи до 8 години затвор.