"Отидох да видя братовчед си, защото разбрах че бил пребит и в безсъзнание. Не съм удрял никого. Нарочно ме превръщат в медийна звезда и ме разкарват по арестите. Днес ми повдигнаха обвинение в Пазарджик, а сега тук. Защо е това преследване, нали живеем в Европа" . Тази защитна реч дръпна ходжа Стефан Димитров, който е един от деветимата задържани за пребитите гребци в Асеновград. Според обвинението обаче той е заканвал , че ще реже глави.  Димитров е един от обвиняемите по делото срещу Ахмед Муса. 

Ходжа Стефан Димитров е познат в ромската махала като Тефик.

Той е приближен на имама от Пазарджик Ахмед Муса, и преди години беше задържан заедно с него за проповядване на радикален ислям. Димитров беше обвинен, че по време на религиозно шествие е носел знамена с логото на „Ислямска държава”.

Днес Окръжният съд в Пловдив потвърди арестите на 7 от арестуваните, въпреки техните молби за по-леки мерки. 

Мъжете са обвинени за това, че на 26 юни са извършили хулигански действия в района но болницата в Асеновград. Това е станало след възникналия скандал между две групи - гребци и техните родители от едната страна и роми от другата. Обвинението е за хулиганство, а срещу двама от задържаните беше повдигнато и обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. 

Когато за пръв път се изправиха пред съда, обвиняемите използваха една и съща версия. Според тях  гребците са ги атакували първи. Боят станал, след като едно от момичетата паднало от лодката, а ромите са отишли да я питат дали има  нужда от помощ, а тя отказала. От другата страна на язовира били съотборниците й.  Тогава дошли при ромите и започнал ида ги удрят с гребла.  

След боя тръгнала мълвата, че един от ромите е бил убит от гребците. Тогава от махалата тръгнали към нея. В същото време въпросният Васко бил в болницата. Други от обвиняемите заявиха, че са попаднали случайно пред болницата и не са участвали в мелето.

Двама от арестуваните бяха освободени под гаранция. Ангел Михайлов е освободен срещу 3 000 лева, а Славчо М. , който излиза срещу 1000 лева е с онкологично заболяване. 

Съдът в Асеновград остави в ареста други двама мъже заради боя пред Спешното - четете ТУК

В ареста остава и Петър Низамов - Перата, обвинен в нападение над оператор на един от протестите в града - четете ТУК