Втори ден продължават пледоариите по делото срещу Венцислав Караджов. Тази сутрин заседанието стартира с тази на защитата на експолицая.

За разлика от вчера, когато бе пледоарията на прокуратурата, днес съпругата на Венци - Каля, бе плътно до него. Още с влизането на съпруга й в съдебна зала, те си размениха репликата „Обичам те”.

Припомняме, че Караджов е обвинен за това, че на 15 май 2016  е убил родителите си в къщата им в квартал Смирненски. Като основен мотив разследващите сочат имотни спорове и съдебно решение от дните преди убийството, според което съдът дава къщата и имота на родителите, а синът може да го придобие след тяхната смърт.

Именно с въпросните имоти и влошените отношения между жертвите Божура и Цветан и техния син Венци, започна пледоарията си Зоя Тошкова.

По думите й основната теза на държавното обвинение лежи на косвени доказателства, а голяма част от доказателствата са се интерпретирали грешно.

„Още в самото начало на досъдебното, а и на съдебното производство не се води обективно, всестранно и пълно. Голяма част от приложените хипотези в кориците на делото не съществуват, а част от доказателствата не се тълкуват правилно”, започна адвокат Тошкова изложението си.

Защитата на Караджов на дълго и широко представи историята на връзката между родители и сина им. Венцислав е поддържал винаги добри отношения с майка си, били близки и се подкрепяли. С баща си обаче винаги са имали търкания, заради лошото отношение на по-възрастния спрямо майка му.

Преди години, във времето когато мнозина забогатяха от обмен на валута, Караджов успял да забогатее след обмен на долари. Парите решил да ги инвестира в имот – този, заради когото в последствие е влязъл в конфликт с родителите си.

По време обаче на сделката при нотариус, Венцислав е нямал документ за самоличност и вписали баща му като собственик. Още тогава се разбрали в последствие да се прехвърли на младия Караджов. Подписана била декларация, в която е описано това обстоятелство и е било издадено пълномощно Венци да се разпорежда с имота. Започнали строителство на къщата.

Скандалите започнали след като Венци и жена му се върнали от Англия и синът поискал да си върне правото на собственост. Възрастните отказали поради ред причини това и отношенията им се влошили. При един от скандалите Цветан дори скъсал декларацията, подписана от него. Така започнала сагата по съдилищата.

От 2012 до 2015 година са постъпвали редица преписки, жалби, дори е било образувано досъдебно производство за закана за убийство срещу Венци Караджов.

На всички тези писмени доказателства лежи и тезата на прокуратурата, че заради имота Венци е посегнал срещу роднините си. Не на такова мнение обаче е бе Тошкова. Според нея, Цветан и Божура не са били искрени в разказите си пред съседи и близки за отношенията си с Венци.

Що се отнася до користната цел на убийството Тошкова атакува прокуратурата е факта, че преди самото убийство Каля и Внеци са закупили съседен имот, по-голям от този, за когото са имали спор. Освен това много преди решението на ВКС семейството е знаело за развоя на нещата.

Младите Караджови, според прокуратура са обмисляли дълго време, как да убият Божура и Цветан. Следели са страници и клипове за така наречените „тихи убийства”.

„Компютърът, на който са гледани сайтовете, е на Каля. Не може да се направи извод кой е гледал наръчниците. Търсени са неща, който не могат еднозначно да се интерпретират, както е направила прокуратурата. Търсено е „кога убива ток” и „отровна ли е сърнелата”. Също е търсено отровен ли е живакът? Няма доказателства, че това е подготовка за убийство”, категорична бе Зоя Тошкова.

Тя се спря подробно на една от най-силните доводи на прокуратурата, които за защитата са неоснователни, а именно намерените на местопрестъплението гилзи.

От представените още вчера писма от Арсенал, в които се казва, че сериенният номер на гилзите, съответстват на патрони, произведени през 1983, 1984 и 1986 година.  Прокуратурата е категорична, че времето съвпада с това, през което Караджов е бил в системата на МВР и лесно се е сдобил с тях.

„Лесно може да се обори тази теза. Никъде в документите на Арсенал не се казва, кога са продавани тези патрони, както и кога са изписани. Те може да са предоставени много време, след като клиентът ми е напуснал МВР”, заяви Тошкова.

Адвокатът заяви, че огледите са направени през пръсти, а единствената цел на полиция и прокуратура била "да сготвят" Караджов. 

И тъй като делото се гради предимно на хипотези, Тошкова също не пропусна да включи няколко предположения в пледоарията си. Като например, че Цветан Караджов се е отбранявал с "козия крак", открит до разбитата врата на къщата. 

Пледоариите продължават и към този момент. Последна дума ще бъде дадена и на Венцислав Караджов. Днес или утре той ще чуе и решението на съда.

Очаквайте подробности!