ВАС върна делото за спорната тоалетна в парка зад хотел Санкт Петербург

Открити са съществени нарушения при разглеждане на делото пред съда в Пловдив

Пловдив 20.12.2021 08:00 3282 0
ВАС върна делото за спорната тоалетна в парка зад хотел Санкт Петербург

ВАС върна за повторно разглеждане делото за тоалетната в парка зад хотел „Санкт Петербург”. Решението на висшата инстанция идва след обжалване от страна на Община Пловдив спрямо решението на Административен съд, с което се отменя мълчаливия отказ за премахването  на тоалетната в частния парцел. Санитарният възел е допълнително вписан в кадастралната карта и кадастралните регистри /КККР/ на Пловдив, одобрена със заповед № РД-18-48 / 03.06.2009 г. на изпълнителния директор на Агенция по геодезия. Именно това изменение и отказа на Здравко Димитров да бъде премахната тоалетната са били атакувани пред магистратите.

Припомняме, че от фирмата "Парадайс Гардън Резидънс“  са поискали постройката да бъде премахната, тъй като тя е вредна в санитарно-хигиенно отношение и опасна за здравето на хората битова сграда.  Искането е било направено още на 5 юли 2019 година, но собствениците на теренът не са получили отговор.

Именно този мълчалив отказ е бил атакуван в Административен съд, където "Парадайс Гардън Резидънс“ са спечелили делото.

Община Пловдив обаче не са оставили нещата така и са обжалвали решението на първа инстанция пред Върховен административен съд.

Според магистратите от висшата инстанция, по време на делото в предходна инстанция са допуснати процесуални нарушения. Именно поради това се налага процесът да бъде преразгледан от нов съдебен състав.  

„В нарушение на служебното начало по чл.9,ал.3 във връзка с чл.171, ал.4 и ал.2 от АПК, съдът се е произнесъл и при неизяснена фактическа обстановка и некомплектована в цялост административна преписка. Не са изискани данни от административният орган за съобщаване на Община Пловдив на предходното изменение на КККР, извършено с фактически действия по чл.21, ал.3 АПК – заличаване на сградата на обществената тоалетна като обект в КК и записването в КР, което обстоятелство е с преюдициално значение по отношение наличие на предпоставките за извършеното с процесната заповед последващо изменение на КККР, както и за преценка за приложимост на процедурата по чл.91 АПК. От фактическата мотивировка на процесната заповед не става ясно дали е влязло в сила предходното изменение на КККР, а такива доказателства липсват по административната преписка.
Тези установявания са от съществено значение освен за преценката на законосъобразност на оспорения административен акт по реда на чл. 168, ал. 1 АПК и на основанията по 146 АПК,така и за евентуалните задължителни указания до административният орган при отмяна на заповедта. В тази връзка следва да се прецени и ролята на подаденото от Община Пловдив възражение с вх. №01-132705/26.03.2019г., което е провокирало служебното произнасяне от началника на СГКК –Пловдив и във връзка с това – активната процесуална легитимация на жалбоподателя „Парадайс Гардън Резидънс“ ЕООД”, се казва в решението на ВАК.

 Байрям Солак с нова съдебна победа срещу Община Пловдив за парка в КършиякаСъдът отмени мълчаливия отказ на кмета за премахването на тоалетната в парцела

Както TrafficNews съобщи тоалетната, която не се използва от години, бе смятана за изключително силен коз в ръцете на Община Пловдив срещу опитите терена да бъде застроен. Причината е, че тя е общинска собственост, като на практика по този начин градската администрация се превръща в съсобственик заедно с   "Парадайс Гардън Резидънс“.

Байрям Солак спечели делото срещу Общината заради „мълчаливия отказ” за ПУП-а в парка

Административен съд – Пловдив не уважи жалбата на дружеството, собственик на парка от 16 декара в Кършияка, свързана с действащия подробен устройствен план и плана за регулация и застрояване. 

Изпрати новина