Предложение от Николай Радев от БСП да се поставят измервателни станции в детски градини и училища в Пловдив предизвика интересна реакция от страна на кмета Иван Тотев. Идеята е те да показват кога въздухът навън е много мръсен, за да не се изкарват децата на двора.

Според кмета Иван Тотев обаче тази идея не е много добра, или по-скоро трябва да се направи много внимателно. Той сравни частните измервателни станции с хвърлянето на боб.

„Данните от тези станции са фалшиви! Те не са лицензирани… те се слагат по тераси и всякакви места. От къде да знаем дали този, който си е сложил станцията, отдолу комшията му не си пържи риба на терасата? Тези данни обаче се използват от хора по пресконференции и в медиите… Това е като медицината и хвърлянето на боб.  Някои може да те убеди, че ако хвърля боб ще те излекува по-добре, отколкото медицината. Печели този, който е по-убедителен…”, каза кметът. Той каза, че ако се сложат такива станции в детските заведения, подходът трябва да е много внимателен.

Според него първо като се сложат тези станции, веднага родителите ще поискат тези данни да станат публични. Пуснат ли се обаче в интернет ще стане страшно и ще предизвикват масова истерия. За това първо трябва да се видят станциите, които се поставят, а данните да се ползват само от детската градина или училището.

„Трябва да стане ясно едно. Общината няма измервателни станции и не ги мести. Те са на РИОСВ, а ние ползваме само данните им”, каза градоначалникът.

Днес опозиционни партии настояха за спешни мерки за подобряване на качеството на въздуха - как, четете ТУК