Със снежна картинка започна новата работна седмица в Пловдив. Под тепетата е обявен оранжев код за обилни снеговалежи, като това важи за още 25 области в страната.  Червен код за опасно време е обявен за областите Смолян и Кърджали.
 
Пътищата в града под тепетата са заснежени и движението е затруднено, на места се образуват големи задръсвания.
 
"От няколко часа съм по улиците на града и не съм видял нито един снегорин", оплаква се пловдивчанин.
 
 
Не са почистени и голяма част от вътрешно-кварталните улици в града. Такъв сигнал получихме за улица в Тракия:
 
 
Околовръстното на града и близките села също не са почистени.
 
 
 
Синоптиците прогнозират валежите да продължат и в началото на март.
 
„Малък сечко реши да се покаже какво представлява и да изпрати зимата, която климатично свършва на 1 март. До 1 и 2 март ще има доста валежи. В планините ще натрупа 1 метър сняг”. Това предупреди климатологът Георги Рачев пред Нова.

Причината е средиземноморския циклон, който минава над България и Румъния.

 

„Това означава сняг, сняг, сняг, а в Североизточна България и Северна България и виелици”, обясни климатологът.

Усложнена e зимна обстановка в цялата страна днес – поради обилен снеговалеж, силен вятър и навявания е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона от 5 до 10 км на АМ „Люлин”, пише БТВ.

Най-много е снежната покривка в Кюстендил и Видин – до 20 см. Ограничено е преминаването на камиони над 12 тона и през проходите „Пампорово”, „Рожен” и „Превала”, както и по път Девин – Михалково за снегопочистване.

Поради снеговалеж и навявания изцяло е затворен за движение пътя Свищов – с. Горна Студена. Затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона е пътят между селата Павел и Царевец.

От АПИ съобщиха, че над 1000 машини в цялата страна почистват републиканската пътна мрежа.

Към момента няма данни за бедстващи хора. Заради лошото време болните на хемодиализа в областта са извозени до болницата, ако пътната обстановка се усложни в следващите часове.В Кърджали, където е обявен червен код за снеговалежи днес, ситуацията за момента е спокойна. Пътищата са проходими при зимни условия, но до асфалт могат да бъдат почистени едва когато снегът спре.

В Северозападна България обстановката също е усложнена. Въведени са ограничения по пътищата, има снегонавявания и силен вятър.