Поредната рокада за шефския стол на Регионално управление на образованието в Пловдив! Бившият началник Антоанета Пакова отново се върна на поста, видя TrafficNews.

В официалния сайт на РУО-Пловдив тя вече фигурира като директор, с което измества досегашния експерт Антоанета Кръстанова. 

Припомняме, че последните дни гръмна скандал с името на Кръстанова. Оказа се, че тя има роднинска връзка с министърът на културата Атанас Атанасов. Това бе обявено от бившия министър на образованието от правителството на ГЕРБ Красимир Вълчев, който публикува гневен пост във Фейсбук. В него той иронизира заявките за деполитизация в системата на образованието и дава именно с Кръстанова и Атанасов. Припомняме, че тя заемаше позицията на началник още по време на служебното правителство, назначено от Радев.  

Деполитизация? Назначиха лелята на министъра на културата за шеф на РУО- ПловдивБившият министър на образованието Красимир Вълчев критикува с гневен пост назначенията на МОН

Всъщност през изминали месец столът на РУО-Пловдив стана гореща точка, а на позицията за кратко застанаха трима души.

След като на 28 април МОН възстанови на длъжността Иванка Киркова, заради отменена заповед за уволнение от ВАС от 5 юли 2021 година. Киркова обаче се оказа шеф за един ден. Щом подписа заповедта си за назначение тя получи втора, с която трудовите и отношения с институцията биват прекратени от 29 април. След освобождаването на Киркова на шефския стол седна Антоанета Кръстанова. Тя за пореден път пое временно ръководството на РУО.

Началник на РУО за един ден – възстановиха Иванка Киркова, и й връчиха нова заповед за уволнениеНа 26 април Киркова подава заявление до МОН да бъде възстатовена, считано от 28 април

Когато Киркова бе уволнена за първи път, постът ѝ бе зает от Антоанета Пакова. От 23 септември 2021г. обаче Пакова се включи в работата на служебния кабинет. Товага Кръстанова седна на шефския стол, но само за срок от три месеца. След това Пакова отново се върна на позицията.  

Антоанета Кръстанова поема Регионалното управление на образованиетоТя ще изпълнява временно длъжността „началник"

Оказва се обаче, че на 9 май 2022 г. Антоанета Кръстанова е депозирала в Министерството на образованието и науката заявление за прекратяване на допълнителното ѝ служебно правоотношение за изпълнение на длъжността „Началник на РУО“ преди изтичане на нормативно определения 6-месечен срок, поясниха за „Уча в Пловдив“ от МОН.

Изпълнението на длъжността „Началник на РУО“ е от приоритетно значение, тъй като основните й функции са да планира, организира, координира, контролира и отговаря за дейността на регионалното управление на образованието, както и да подпомага министъра на образованието и науката при провеждането на държавната политика в областта на образованието на територията на съответния регион. Предвид това и предстоящото организиране и провеждане на задължителните държавни зрелостни изпити и националното външно оценяване на учениците в ІV, в VІІ и в Х клас през учебната 2021-2022 година, изпълнението на функциите на длъжността „Началник на РУО“, РУО – Пловдив следва да бъде обезпечено“, се казва в отговора на МОН.

Със заповед на министъра на образованието и науката, считано от 10 май 2022 г. Антоанета Пакова, началник на отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване“, е временно преназначена по реда и условията на чл. 82а от ЗДСл от длъжност „началник на отдел“ на длъжност „Началник на РУО“, за което държавният служител е изразил писмено съгласие на 10 май. Съгласно разпоредбата на 82а от ЗДСл с писмено съгласие на държавния служител той може да бъде преназначен за срок не по-дълъг от 4 години на друга длъжност в същата администрация, ако отговаря на минималните и специфичните изисквания за нейното заемане. От МОН поясняват пред "Уча в Пловдив", че Пакова отговаря на условията.