През 1935 година дворът на Търговската гимназия в Пловдив кипи от народ, но не от ученици, а от целия правителствен елит на България начело с цар Борис III.

Поводът на посещението на държавния глава под тепетата е откриването на изложение на мострения панаир, а сградата на Търговската е била главна палата на изложението. Павилиони с експонати е имало пръснати на няколко места в града, като основно са се намирали в Цар-Симеоновата градина.

 

Днешната гимназия по дървообработване също е била част от изложението. 

Цар Борис III е бил посрещнат в училището от д-р Обрейко Обрейков. През тази година той е начело на Пловдивската търговско-индустриална камара и насочва голяма част от енергията си към утвърждаването на Пловдив като панаирен център на България и към международното му признаване.

Историята на Търговската гимназия е на повече от един век. През годините на посещение в школото са идвали и други видни българи, както и чужденци.  Сградата започва да се строи на 26 февруари 1926 година, когато се полага основния камък.

Първите учебни занятия се провеждат  по време на учебната 1927- 1928 година.  Преди това учениците учат в няколко различни сгради, като една от тях е частната къща на д-р Византиус, която се намира на Джамбаз тепе.

През 1911 година, обаче  пловдивската търговско-индустриална камара поставя началото на фонд „Постройка на търговска гимназия“ по инициатива на д-р Обрейко Обрейков. След това идва и съдействието от страна на Община Пловдив, която дава място за строеж  в размер на 8 400 кв.м в подножието на Бунарджика. В началото тя се издържа от бюджета на Пловдивската търговско - индустриална камара, а по-късно е включена на издръжка от бюджета на Министерството на народното просвещение.

Не винаги гимназията се е ползвала само за учебни цели – след Втората световна война сградата се ползва за военна болница, а по-късно за занятията на Пловдивския Държавен университет.

Снимки: Ретро Пловдивъ