Специален празничен концерт изнесе съставът на Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев на откритата сцена в парк „Рибница“ в район „Северен“.  Тържественото мероприятие бе по повод 136-тата годишнина от Съединението на България и празник на град Пловдив.

Публиката се наслади на богатата програма от разнообразни изпълнения на музикантите, включващи поп, рок, евъргрийни и класическа музика.

„Уважаеми съграждани,

В днешния празничен ден по случай 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бих искал да поздравя всички присъстващи с този прекрасен концерт. Нека в Деня на Съединението се чувстваме горди българи и изпълнени с положителни емоции. Този ден е пример за поколенията, че трябва да бъдем  заедно и по-единни от всякога, за да продължаваме напред. Честит празник и приятно слушане“, приветства гражданите на старта на концерта кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев.

Пловдивският духов оркестър е създаден в далечната 1971 г. В началото на своето съществуване репертоарът на оркестъра включва увертюри от български и световни опери, български народни песни, възрожденски песни и маршове. Създадена е традиция всяка събота и неделя оркестърът да изнася концерти за пловдивската общественост в градската градина. Традиция, която все още пловдивчани си спомнят. 

През 80-те години оркестърът вече е към ГНС /Общината/. Освен традиционните съботно-неделни концерти, той започва концертна дейност в големите предприятия и заводи. Особено ценна става инициативата за изнасяне на общообразователни концерти в пловдивските училища. Изключително емоционални за учениците са тези концерти. Наред с тях оркестърът разширява формите на представянето си и участва в множество национални прегледи на духовите оркестри, провеждани в големите окръжни градове. Става лауреат на редица отличия от национални прегледи и конкурси. Осъществява международни турнета в Белгия, Германия и Италия. В репертоара му вече се включват арии от опери, модерни пиеси от съвременни български композитори и заглавия от световната съвременна музика. Гост солисти стават бележити оперни и естрадни изпълнители.

В началото на януари 2000 г. Община Пловдив съкращава духовия оркестър и той вече не е общински. Участниците в пловдивския духов оркестър решават, въпреки липсата на издръжка от страна на Общината, да продължат многогодишната традиция и оркестърът продължава да съществува като частна формация. Сегашният репертоар допълва традиционния от създаването му, като в него са включени съвременни произведения от различни стилове в музиката. На концертите слушателите реагират бурно на изпълненията на поп, рок музика, джаз и произведения, присъстващи в репертоара на всеки елитен оркестър. В редиците на пловдивския духов оркестър участници са професионални музиканти. Диригент на оркестъра е Николай Гешев.