Общинският съвет освободи заведенията в Пловдив от тротоарно право до 31 май. Това се случи след предложение на Слави Георгиев, който се аргументира, че в момента тези бизнеси имат нужда от помощ предвид тежката година , която изпращат. Предложението на независимия общински съветник бе подкрепено от всички политически сили. Предварителното решение на администрацията бе таксата да отпадне само до края на януари.

Зам. кметът по финанси Величко Родопски заяви, че таксите , коиото са за открито сервиране не са променяни от 2011 година и са достатъчно ниски и към този момент. Въпреки това съветниците решиха да подпомогнат бизнеса като удължиха с 3 месеца данъчните облекчения. 

Днес собственици на заведения в Пловдив се събраха пред градския Дом на културата, където в момента се провежда общинска сесия, за да изразят своите искания към местната власт за подпомагане на дейността им чрез облекчаване на таксите, които дължат. Те настояваха таксите да отпаднат до края на август.

Те се консолидират с искането на СБЗ и на БАЗ, които вчера изпратиха отворено писмо до всички местни власти с апел да им бъдат намалени различни такси свързани с дейността си.

Другото искане е да бъде удължен срокът на договорите на удълженото работно време. Тъй като през изминалата година са платени всички такси, а то не е ползвано пет месеца. Ресторантьорите не чувстват подкрепа от градските власти, а по-скоро подигравка.

Искаме просто малко помощ, за да може да ни е малко по-лесно и да се върнем към нормалните неща по-бързо“, заявиха още протестиращите.

Собственици на заведения в Пловдив с апел към кмета, искат облекчения на такситеРесторантьорите искат отпадане на таксата за тротоарно право до август