Обявиха конкурса за омбудсман на Пловдив. Процедурата е стартирала в началото на месеца, а желаещите да участва в нея могат да подават документи си го до 24 септември.

Кандидатите за обществен посредник трябва да отговарят на няколко изисквания – да притежава висше образование, да са натрупали минимум 5 години общ трудов стаж по специалността му, както и да са с чисто съдебно досие и да има постоянен адрес в Пловдив.

След селектиране на заявленията, допуснатите ще проведат интервю с комисия. Както медията ни писа, за нейни членове бяха избрани представители на различни партии в местния парламент на Пловдив. Седемте членове на временната комисия за подбор на кадри са - Георги Василев (ГЕРБ), Александър Ракшиев (ПП-ДБ) , Стефан Послийски (Съединени за Пловдив), Ерол Съдъков (Браво, Пловдив), Георги Апостолов (Възраждане), Минка Сърнешка (БСП за България) и Димитър Арнаудов (ИТН).

Интервюто е насрочено за 30 септември в Общински съвет – Пловдив.

Комисията ще има срок до 11 октомври да избере нов Омбудсман на Пловдив, който да се грижи за спазване правата и интересите на гражданите.

Припомняме, че последният опит да се избере омбудсман бе през 2021 година. Тогава имаше 5 кандидати, но никой не събра нужните 34 гласа – 2/3 от състава на Общинския съвет. На практика в момента Борислав Стаматов вече 8-ма година е временно изпълняващ длъжността.

Избират нов Омбудсман на Пловдив, комисия ще отсява кандидатите