Зелен, здравословен, безопасен. Така виждат Пловдив претендентите за поста Главен архитект на Пловдив  Димитър Ахрянов, Хубена Салджиева и Илко Николов. Тримата кандидати, които преминаха на следващото ниво в конкурса за длъжността, снощи представиха своите концепции за визия на града  пред колеги архитекти и граждани в залата на Общински съвет. Подобна открита дискусия се прави за първи път в Пловдив.

Всеки от кандидатите е разработил „Концепция за развитие на инструментите на градско планиране за управление на проблемите на Пловдив”  по теми, зададени от общината.

Според арх. Ахрянов, който е главен архитект на Карлово, основните проблеми на града са презастрояването в централна градска част, уплътняването на строителството в крайните квартали, замърсяването,  третирането на отпадъците и водите.

Те могат да бъдат решение чрез разширяване на тротоарите, полагане на качествени настилки, засаждане на дървета по булевардите, озеленяване на фасадите,  реорганизация на местата на пресичане, въвеждането на разделното сметосъбиране. „Придвижването пеша или с велосипед трябва да стане естествена част от ежедневния начин на живот” смята арх. Ахрянов. По отношение на безопасността той смята че трябва да се заложи на кратки пешеходни разстояния и привлекателни обществени пространства.

Претендентът смята, че Тютюневият град трябва да бъде запазен с помощта на публично частни партньорства с помощта на общината. "Тютюневият град трябва да стане част от Интегрирания план за градско развитие", смята Ахрянов и настоява облика на емблематичните за зоната складове на Кодуглу и „Одрин” 8 да бъдат запазени.

Всъщност и тримата кандидати са на мнение, че улица „Иван Вазов” може да се превърне в пешеходна зона и да стане естествено продължение на Главната. Другите важни проекти за  града са  Пловдив – Европейска столица на културата 2019, технопаркът, който предстои да бъде изграден на Главно поле и площад „Централен” , кино „Космос” , „Адата” и урбанизирането на поречието на Марица,  коментира  Ахрянов по време на презентацията си , която продължи повече от час.

Колежката му Хубена  Салджиева представи визията си в доста по - телеграфен стил, посочвайки проблемите и възможните им решения. Тя също посочи публично частните партньорства като евентуално решение на бъдещето на Тютюневия град, а също така заяви, че трябва да се планират промени в данъчната политика, като се приемат облекчения в данъците и таксите  на собствениците, за да може да бъдат стимулирани инвестициите. Арх. Салджиева обърна внимание върху недостатъчното участие на обществото в решенията за бъдещето на града и каза, че медиите трябва да бъдат активен участник в диалога между собствениците и общината.   

И тримата архитекти възлагат надежди за доброто бъдеще на града на бъдещия Общ устройствен план на Пловдив. Арх. Илко Николов призна, че предишният, приет 2009 – та година, е бил най - скъпият в България, но за сметка на това се е оказал недостатъчно ефективен. Той дори не е успял да предвиди появата на  моловете, които са се превърнали във вторични центрове на града. Архитектът смята обаче, че са необходими изпреварващи проучвания, свързани с изменението на Общия устройствен план.

Кандидатите разчитат и на бъдещата Географска информационна система  на Пловдив, която да обслужва гражданите , бизнеса и администрацията. Тя ще помогне при вземането на управленски решения, насочването на обществени и частни инвестиции и промотирането на възможностите на общината.

Арх. Николов смята , че всички планове трябва да бъдат дигититализиране и качване своевременно в сайта на общината, за да могат да бъдат полезни както на гражданите и инвеститорите, така и на архитектите.

Както арх. Салджиева, така и арх. Николов поискаха разширяването на правомощията на Главния архитект, тъй като според тях в момента той не е достатъчно ефективен. Той не следи пълноценно за състоянието на територията, не предлага идеи и решения, не провежда устойчива общинска политика. „Главният архитект трябва да излезе от анонимност, да има самостоятелна позиция, съответстваща на отговорността му, да е на пряко подчинение на кмета и да е с ранг на зам. кмет. Освен това той трябва да притежава самостоятелно звено , което да работи по прилагането на ОУП и да разполага с ГИС – екип” коментира арх. Салджиева. Не стана ясно дали третият претендент - арх. Ахрянов, споделя тези "еретични" мисли. 

Името на новия Главен архитект на Пловдив ще бъде известно на 5 юни. А каква част от концепцията си той ще успее да реализира, предстои да видим в следващите години. Пловдивчани също трябва да бъдат активни и да следят за спазването на обещанията, за да не си припомнят поговорката „Не ме гледай какво правя, слушай какво говоря!” Защото, когато казваш, че искаш всеки да вижда дърво от прозореца си, а в същото време подписваш строително разрешение на 15 – етажен мастодонт, ти със сигурност няма да направиш града „зелен, здравословен и безопасен”.