Деца се катерят по покрива на недостроена сграда, без да мислят за последиците, които могат да настъпят. За това съобщи жителка на град Пловдив, която публикува снимка на тийнеджърите в групата "Забелязано в Пловдив". Те са се покачили на сградата въпреки обезопасителните огради в района между бул. „Дунав“ и бул. „Цар Борис III“. Децата си правили селфита и стояли на самия ръб на сградата. Тя алармира, че са подавани десетки сигнали до различни институции и нито една не е взела мерки за предотвратяването на тези безрасъдни прояви.

Интересното в случая е, че става въпрос за сградата, пригодена за кметство на район „Северен”. Недовършената постройка на булевард „Цар Борис III Обединител” пустее, набези са откраднали повечето ценни материали, а част от първите етажи са се превърнали в свърталище на наркомани и бездомници. Въпреки високото ограждение, мнозина се катерят по опасния строеж. Фасадата е обрисувана с графити, а част от мазилката е изкъртена с времето.

Припомняме, че близо 18 години сградата чака да бъде достроена. Договорът за строеж на сградата е сключен през 2001 г. за отстъпено право на строеж, като Общината получава около 600 кв. м или приблизително 14% обезщетение от земя. През 2006 г. "Заводски строежи" спират работа, като обявяват договора с Общината за неизгоден и намаляват обезщетението от 14 на 11%. През 2008 г. дружеството обявява фалит.

След дела между фирмата изпълнител и Общината, магистратите постановиха, че "Заводски строежи" трябва да достроят сградата. Това не се случи и Общината заведе нов иск за обезщетение.

През 2018 година строителят - "Заводски строежи" направиха предложение сградата да се довърши от Община Пловдив, като според експертите разходите ще бъдат близо два милиона лева. Към  момента Общината има да взима 300 хиляди лева от инвеститора.

По време на управлението на Иван Тотев бе взето решение да се търси друг терен и да се изгради нова сграда. Екскметът на район „Сверен”  Ральо Ралев депозира решение, бъдещото кметство да се построи на терена, върху който бе позициониран ресторант „Весело село”, намиращо се на булевард „Дунав”. Идейният  проект бе, освен администрацията, да се изгради и многоетажен паркинг. Към момента теренът, който е собственост на общината и се разпростира на 800 квадратни метра, се ползва за паркинг.

До реализация така и не се стигна, както и до изграждане на проект. Финансирането, необходимо за изграждането на паркинга, е малко под 2 млн. лева.

Наш репортер потърси за коментар кмета на район „Сверен” Стоян Алексиев със запитване дали е запознат със случая с безразсъдното поведение на тийнеджърите. Той отговори, че е запознат но е препратил сигнала до Община Пловдив, понеже случаят бил в техните компетенции.

TrafficNews.bg също ще отправи запитване до градската администрация. Очаквайте подробности!