Десетки жители се събраха пред сградата на Общински съвет-Пловдив, за да защитят Паметника на Съветската армия, по-познат като Альоша. Със скандирания и лозунги те се противопоставиха на идеята големият монумент, който се издига на върха на Бунарджика, да бъде преместен. 

Пловдив е град с хилядолетна история и с богато културно-историческо наследство и Альоша е неизменна част от историята на града ни. Това е кощунство спрямо хората, които са дали живота си в борбата срещу кафявата чума, кощунство спрямо паметта на 300 000 български войници, загинали в тази война. Това е пренаписване на история. В Обществото ни има огромен проблем – нацизма и фашизма се връщат“, каза протестиращата Весела Станчева.

Протестиращите развяха плакати "Общинският съвет няма място за нацисти!",  " Альоша - ДА, фашизъм - НЕ",  "Заедно сме по-силни" и "Долу ръцете от Альоша". Освен бълрагския трибагреник, гражданите развяха и руски знамена. 

На протеста пристигнаха и Мая Манолова, която бе деен противник на идеята за премахване на МОЧА в София. От БСП пристигна зам.-председателят на групата на БСП Кристиан Вигенин.

Ние предлагаме един морален акт на Общинския съвет, да прочетем реалната история на България – че в периода 1944-47г. страната ни е окупирана , а народът е преживял много нещастия в този сравнително кратък отрязък от време. Знаете – наложен е тоталитарен комунистически режим, а жертвите са хиляди. Този паметник символизира това! Заради недостатъчните промени в образователната ни система след 90г. Водят до това, че българите смятат Альоша за български символ. А той не е такъв!, аргументира се вносителят на предложението за преместване на паметника Владимир Славенски от ДБ.

От представителите на БСП в местния парламент са изготвили декларация против решението, която ще бъде прочетена пред съветниците.

Припомняме, че днес обаче не е денят, в който ще бъде решена съдбата на Альоша. След спорни дебати и широки разногласия не само сред общинските съветници, но и в обществото – комисия към местния парламент реши преди въпроса за преместване на паметника да влезе за гласуване, първо да се извърши обстойна проверка на техническата и финансова част. След това може да се пристъпи и към провеждането на местен референдум по повода.

Кметът за Альоша: Първо искам да съградим, преди да започнем да рушимСтроителният отдел на общината ще направи анализ колко би струвало евентуалното премахване на монумента

Съветниците за преместването на Альоша: Да видим първо колко ще струва!Предложенията за референдум и преместване в музея няма да бъдат разглеждани, преди да има икономическа, правна и техническа обосновка

Едва 28% от пловдивчани са „за” демонтажа на Альоша – как ще се реши бъдещето му?Общинският съвет към този момент няма да разглеждаше предложения за монумента, но протест ще има