Общинските съветници приеха закриването на ОП „Зоопарк Пловдив“. От днес вече цялата база на зоологическата градина, инвентарът и маймуните са зачислени към ОП „Зооветеринарен комплекс“. В т.нар. обединено предприятие към момента няма да се назначават нови хора, като според директора Георги Божев те могат да подържат зоологическата градина и да се грижат за животните  без да се назначават нови кадри.

В същото време все още не е ясно кога ще бъде завършен зоопаркът. Кметът Здравко Димитров каза, че трябва да бъде представен доклад за състоянието на зоологическата градина и колко средства са необходими за завършването му. Той заяви, че най-вероятно ще се стигне до съдебни дела със сегашния изпълнител на зоопарка фирма „Запрянов 03“.

Причината е високата сума, която е предявена от строителите, като в нея те са смятали и извършени дейности по зоокъта, които трябва да им бъдат изплатени.

Освен тези пари, вероятно ще са нужни над 1 млн. лева, за да бъде пуснат в експлоатация зоопарк.

„Най-накрая трябва да завършим зоопарк Пловдив. Вече 8 години градът няма зоокът, а децата ни пораснаха без да са виждали животни“, каза Зико.

Той коментира и съдбата на Ботаническата градина зад хотел “SPS”. Като каза, че това пространство от 113 декара трябва да бъде облагородено и да стане привлекателно място за пловдивчани.

„Там беше прекрасно място за зоологическата градина, но няма как тези 5 млн. лева да ги вземем от там и да ги преместим на другото място“, каза Здравко Димитров.