Важни инфраструктурни проекти и активно привличане на инвестиции за над 400 милиона лева залага като оръжие с икономическите последици от коронавируса кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

"Предизвикателството е голямо. Пандемията ни завари неподготвени, защото такова нещо никога не е застигало света и Европа.  Взехме навременни мерки за ограничаване на заразата на градско и областно ниво с двата щаба в синхрон с нарежданията на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Въпреки това заради пандемията всички бизнес сектори пострадаха", посочи Димитров по време на икономически форум, провел се днес в Пловдив. 

Той изнесе данни от Националния статистически институт, които сочат за спад от 21% в индустрията за месец март, спрямо същия месец на 2019. В бизнесът на услугите числото е много по-драстично - цели 60% спад, като туризмът е един от най-засегнатите сектори. 

"Производството се сви до нива от 2015-а, но май и юни имаме положителна тенденция и се надяваме тя да се запази и в края на лятото ще вървим все по-стабилно", посочи Димитров.

Димитров направи бърз синопсис на мерките, които Община Пловдив предприе, за да се намали негативното влияние върху бизнеса, а именно освобождаването на търговците от такса тротоарно право до месец август, редуциране на наемите на общински помещения с 50% и гласуването на 100 000 лв за творците, засегнати от пандемията или еднократна помощ от 1000 лева за 100 души.

"Ние знаем, че тази помощ не е огромна, но предвид че приходите тази година в общината са със 17 милиона по-малко, това е по-силите на хазната. Да се надяваме, че общината ще възстанови нивата си до края на годината, но засега финсовата дупка е факт", посочи Димитров. 

По думите му завършването на вътрешния транспортен ринг на Пловдив, както и на външния с изграждането на отсечката от 4,5 км от новото кръгово кръстовище на Асеновградско шосе до Скобелева майка и ремонта на околовръстното на Родопските села, ще реши до голяма степен проблемите с трафика. За целта на вътрешния градски ринг трябва да се изпълнят проектите за удължаване на булевард "Северен", "Модър-Царевец", бул. "Александър Стамболийски" и надлезите и вторият мост на Марица. 

"В момента тече пред проектирането на старото околовръстно край Родопите което е на възраст 50-60 години. Имам уверението на премиера Бойко Борисов, че след като се завърши инфраструктурата по Асеновградско шосе и кръговото кръстовище ще се пристъпи към отсечката до Скобелева майка. Става дума за трасе с дължина около 4 км и половина и не би следвало да е много скъпи. Пловдив се задушава. Много е важно тази инфраструктура да бъде възобновена и изцяло да можем да изкараме трафикът от града, а и вътре в града да го организираме по-добре, тъй като автомобилите са една от причините за силно замърсения въздух. Около 80 хиляди човека работят в индустриалните зони край Пловдив, а половината от тях живеят в Пловдив, което значи че ежедневно се налага да се движат по отсечките, които искаме да възстановим и изградим", посочи Зико. 

Община Пловдив е заложила и активно участие по оперативните програми за европейско финансиране, като предвиденото привличане на инвестиции е за проекти на стойност между 400-440 милиона лева. Той обясни още, че съфинансирането е оправдано при такива инвестиции, тъй като такъв модел дава възможност за реализиране на градоустройствени подобрения, които ще се ползват от поколения пловдивчани. 

"Европроектите изискват съфинансиране. и много хора ни упрекват, че тези пари ще се връщат от нашите деца и внуци. Да, но благата ще се ползват от всички, така че това трябва да се възприема като един вид пенсионен фонд", посочи кметът на Пловдив.

Областният управител Дани Каназирева пък изнесе данни за трудовата заетост в област Пловдив. 780 дружества от 1402 кандидатствали от областта, са включени по схемата 60/40. Така са били подпомогнати над 14 000 служители в Пловдив. Дружествата са кандидатствали за покриване на 60% по разходите за почти двоен брой работни места - 23914, но само част от тях да били одобрени за държавния финансов механизъм. 

"За да се гарантира икономиката, трябва да се гарантира първо здравната система и това е нещото, което ние се опитахме да правим през изминалите месеци като внимавахме да не допускаме разпространението на заразата", посочи Каназирева.

Близо 16 000 души в областта са останали без работа за периода на пандемията, като 11 хиляди са посочили именно COVID-19 като причина да останат безработни. Междувременно около 6200 са започнали работа през последните 3 месеца.