Арестуваха главен експерт от Областна агенция по безопасност на храните в Пловдив за поискване на подкуп от 1000 лева и две торби с продукти, съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор Румен Попов и шефът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков.

Изненада: Двама служители на БАБХ-Пловдив са арестувани и отстранени от работа заради корупцияЗа момента няма данни дали второто лице е задържано във връзка с допълнителното разследване

Държавният служител е поискал парите от мандра в Първомай, за да не констатира административно нарушение, извършено съвместно от двама земеделски производители. Според първоначалната информация ставало дума за нарушения по отношение на превоза на селскостопански животни. С цел да не бъдат санкционира, инспекторът поискал "дар" от 1000 лева и две торби от екологичната млечна продукция на производителите. 

Сигналът към прокуратурата бил подаден от бизнесмена, от който е бил поискан рушвета в понеделник. Вчера той се е срещнал с експерта от БАБХ, като подкупът е бил поискан и получен. По време на разследването са използвани СРС-та, а експертът е получил подкупа в района на Първомай.

В момента той е за 24 часа в ареста, като се очаква да се удължи престоя му до 72 часа, а днес трябва прокуратурата да повдигне обвинение. Не е ясно колко и какви са били точно хипотетичните нарушенията на земеделските производители, които експертът искал да прикрие срещу подкупа, като това тепърва ще се установява по време на разследването. 

Наказанието за обвинение за корупция е от 3 до 10 години лишаване от свобода и до 20 000 лева глоба.

„Това е държавен рекет. В момента върви разследване дали е имало такива практики и в цялата област. Не за първи път хващаме инспектор от Агенцията по храните”, коментира Румен Попов.

Задържаният държавен служител е на 47 години, като от 2014 година е главен инспектор в сектор „Здравеопазване на животни”.