Членовете на „аристократичната” фамилия на Кирил Рашков са абонирани за криминалните хроники на медиите. От време на време попадат и светските новини. Затова арестът на дъщерята на Цар Киро – Събка и на един от внуците му – Георги, едва ли е изненадала някой. Изненадата е по-скоро от вида на престъплението – трафик на наркотици. 

Интересите на фамилията се разпростират върху сериозна част от наказателния кодекс, но винаги са стояли настрана от трафика на наркотици.  Джебчийство, проституция, просия, контрабанда на злато,  производство на фалшив алкохол, укриване на данъци и пр. са само част от портфолиото на „компанията”, която е на пазара още от времето на соца. Десетки цигани работят в чужбина за семейството в различните „отрасли”  и осигуряват охолен живот за наследниците на „монарха”.  За тях обаче също няма срамна работа. Костадинка  често излиза в командировки в чужбина, където работи като джебчийка, внучката му  живее сред злато и коприна, но въпреки това краде луканки от супермаркета, другите внуци са подсъдими за заплахи са убийство, притежание на антики, фалшиви книжки и дипломи и пр.

Според близки до клана, причината Събка да се замеси в трафик на хероин  е зависимостта на царската щерка към хазарта. Тя била чест гост в казината на Главната , където редовно губела големи суми.  „Явно е искала да направи бърз удар и затова не се е доверила на някой подчинен” , коментират запознати.  Алчността обаче ще й осигури сериозна присъда, защото Наказателния кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор и 100 000 лева глоба. Заедно с нея ще „изгори” и племенникът й Георги, който е бил в колата, заедно с нея.

Това далеч не е първата присъда на Събка. Рашкова има двегодишна присъда за незаконно притежание на културни ценности. Тя бе обвинена, че през 2009 г. в село Катуница е открила културни ценности и в продължение на 7 дни не е съобщила на властите.  В дома и при полицейски обиск са открити  археологически обекти- 2 старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха, 4 броя бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити.

9 години след фаталния 23 септември 2011 , когато приближени на Рашков прегазиха момче в Катуница, а след това негов приятел  почина от мъка,  Рашкови продължават да живеят необезпокоявани на ръба на закона.  Те обитават 4- етажна сграда в суперцентъра на града, а младите наследници не пропускат да се похвалят в профилите си във фейсбук с поредната бегачка от последните модели на Мерцедес и БМВ. В същото време обаче не е ясно откъде имат доходи за този висок стандарт на живот.  Според  Окръжния прокурор Румен Попов обаче този въпрос трябва да бъде насочен към НАП , а не към прокуратурата.

Коренът на Рашков тръгва от  рода на циганския тартор Цар Гого, наричан още Алтън Гого. Кирил Рашков е най-малкото от 8-те му деца. Той обаче е най-силен и предприемчив измежду братята си и затова Цар Гого предава богатството си на него.  На 13 години се жени за Костадинка, която пък е наследница на известен джебчийски клан. През социализма Цар Киро е обявен за враг на народа, защото притежава  голямо количество злато и валута. Говори се, че делото срещу него е направило богати няколко пловдивски магистрати и следователи.

Смяната на режима след 10 ноември  отваря нови врати пред Рашков. Той регистрира първата си фирма за алкохол “Цар Гого”. Вдига завод край Катуница, прави спирт и уиски, с които залива цяла България. Арестуват го за производство на ментета, но не остава дълго зад решетките. Продава спиртоварната на голяма алкохолна компания.

В Катуница семейство изгражда свой квартал от огромни къщи в стил ранен мутробарок , като въвежда и режим на достъп до тях. Напрежението в селото расте,  Царя и приближените му тормозят системно местните хора. Така се стигна до 23 септември, когато Катуница буквално пламна.

  

Дълго трупаното недоволство избухва с пълна сила и започват бунтове. В тях се включват рокери и ултраси , които опожаряват къщите на фамилията. Рашкови са изведени тайно  с полицейска охрана,  а следващите дни в Пловдив и големите градове се провеждат протестни шествия.  Цар Киро и внукът му бяха арестувани и започнаха съдебните дела.

Присъдите им бяха символични.  В продължение на една година и половина Цар Киро работи като градинар, а след това напуска затвора.  Междувременно е осъден още веднъж за размахания срещу хората от Катуница среден пръст. Тъй като вече е осъден на затвор за заплахата за убийство, за неприличния жест той се размина само с едно порицание - четене на присъдата в кметството на Катуница и разлепването й на обществени места.

Дъщерята на Цар Киро е арестувана с 2 кг хероинСъбка Рашкова и внукът на Рашков са задържани от пловдивската полиция

 

Безработният внук на Цар Киро се похвали с джип за стотици хиляди и се позова на ХристосАнгел Рашков съчетава публикациите си с луксозен начин на живот и притчи от Библията

Разчистване на сметки: Цар Киро поръчал да отвлекат внучетата на мъжа, обвинен в грабежа на сестра муТримата подсъдими поискаха отвод на прокурора Георги Пенев, оплакаха се от натиск и тормоз