Собственици на хотели и фабрики в Пловдив и областта са получили призовки да се явят в районните полицейски управления и Икономическа полиция, научи TrafficNews. Всеки от тях ще бъде разпитан по образуваното досъдебно производство, в което обвиняема е шефката на Басейнова дирекция - Пловдив - Цветелина Кънева. Обектите, чиито собственици ще бъдат разпитани, имат изградени сондажи за вода. Те трябва да предоставят документи за тяхното узаконяване.

Около 40 незаконни сондажа в цялата Пловдивска област са констатирали разследващите покрай ареста на шефката на Басейнова дирекция инж. Цветелина Кънева, съобщи вчера окръжният прокурор Румен Попов. Разследването започва, след като в началото на годината в Окръжна прокуратура е получен сигнал за нарушения на Кънева във Варварски минерални бани. 

Кънева бе арестувана, след като бе открит незаконен сондаж в Захарния завод в Пловдив и това е конкретната причина за задържането на инж. Кънева. Оказало се, че през декември 2018 г. Басейнова дирекция установява въпросния водоем и издава две наказателни постановления с глоби от по 2000 лв., които собственикът на предприятието е платил. Кънева обаче не е връчила задължителното предписание за ликвидиране на сондажа за сметка на притежателя на завода. Така на практика през цялата 2019 г. заводът е продължил да черпи вода, без да плаща нито стотинка на държавата. За година щетите за държавата се изчисляват на 60 00 лева.

Според прокуратурата, Кънева не е спазила разпоредбите на закона за водите като не е разпоредила закриването на незаконния сондаж. На този етап няма данни тя да е получавала пари за безстопанствеността си. 

Повдигнато й е обвинение за безстопанственост. Цветелина Кънева е задържана за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, уточни Румен Попов. В зависимост от събраните доказателства, прокуратурата ще раши дали да иска постоянна мярка за неотклонение. 

Захарният комбинат в Пловдив излезе с позиция за сондата с водаПроцедурата по регистриране на сондата е към своя край

 

Захарният комбинат в Пловдив работел години без да плаща и стотинка за водаШефката на Басейнова дирекция си затваряла очите за тоталното нарушение