Цялото производство на Захарен комбинат - Пловдив е работело с вода от незаконни сондажи на територията на предприятието. Това е било установено от Басейнова дирекция - Пловдив , но от това не са последвали никакви санкции за ръководството на завода. Това е причината за вчерашния арест на директора Цветелина Кънева. Повдигнато й е обвинение за безстопанственост и тя остава в ареста за 72 часа, съобщи Окръжния прокурор Румен Попов. 

Захарният комбинат в Пловдив излезе с позиция за сондата с водаПроцедурата по регистриране на сондата е към своя край

През 2018 година е установено, че има незаконно добиване на вода в Захарен завод-Пловдив. Издадени са два акта, които са платени. След това не са предприети мерки, за да се преустанови тази практика. Директорът на Басейнова дирекция е трябвало е да извърши две неща задължително -  да се пристъпи към незабавно ликвидиане към незаконния сондаж. Ако ръководството откаже да ликвидира сондажа, от дирекцията са длъжни за сезират Министерството на околната среда и държавата да го ликвидира. 

Така Захарен завод е произвеждал и продавал без в бюджета да влиза и една стотинка. Незаконният сондаж не само не е ликвидира , но и продължава да добива по 26 литра в секунда. Липсва водомер и загубите за държавата са около 60 000 лева годишно. Не е ясно какъв е общия размер на загубите от неразплатена вода. 

Според Румен Попов вината за това е на директора на Басейнова дирекция. Разпитаните служители твърдят, че са предупредили директорката да предприеме необходимите действия, но това не е било направено. 

"Касае се за поне 40 обекта на територията на Област Пловдив аналогични с настоящия случай - незаконни сондажи на предприятия. По нито едно от тях не е направено наказателно постановление" уточни той. 

Длъжностното престъпление е разкрито, след като през януари 2020 се извършва нова проверка , при която се установява , че сондажът продължава да работи. Изискани са документи от Басейюнова дирекция, но такива не са предоставени. 

"Полицията и прокуратурата няма да бъдат съучастници в престъпления. МОСВ не са били уведомени за нарушенията. Басейнова дирекция е най- голямата в България. Повече от 15 дни не може да се очакват отговори на запитванията на прокуратурата" заяви прокурор Попов. 

Директорът на полицията ст. комисар Йордан Рогачев заяви, че ще бъдат провери и фирмите, които са черпили инертни материали от басейна на река Марица с разрешение от Басейнова дирекция.  

 

 

 

Прокуратурата за арестите в Басейнова дирекция: Разследваме длъжностно престъпление