Джок Полфрийман се е държал възпитано и не е имал проблеми със затворниците или надзирателите. Това разказа пред TrafficNews мъж, който е излежал присъда в съседна на неговата килия. Той сподели още, че за времето прекарано в затвора Полфрийман е научил български на много високо ниво, не е спирал да работи и по времето по което са били съседи по килии убиецът на Андрей Монов се е занимавал с пчеларство.

По думите на бившия затворник Джок е искал да остане в България дори и да бъде освободен предсрочно. Полфрийман направи няколко опита да излезе от затвора през годините, но до преди два дни всичките бяха неуспешни.  

Бившият затворник разказа още, че Полфрийман наистина вярва във версията си, че е убил човек при самозащита, след като е опитал да помогне на ром, нападнат от футболни хулигани. Освен това действително Джок е получавал най-различни предложения за работа през годините и няколко фирми са изразили възхищение към него, потенциала му и това, че е толкова активен дори и зад решетките. 

Убийството на Андрей Монов и опита за убийство на неговия приятел Антон Захариев в центъра на София се превърнаха в една от най-жестоките и запомнящи се кървави истории в страната ни. Скандали и множество различни мнения белязаха целия съдебен процес срещу Полфрийман, който беше осъден 4 години след като влезе в ареста. 

Бащата на Монов, който е бивш депутат от БСП направи редица критични изказвания и стигна дори до закани в ефира на някои телевизии. Към днешна дата той е категоричен, че съдийският състав взел решението да освободи убиецът на сина му 8 години по-рано няма място в правосъдната ни система. 

Сред мотивите на съда са именно фактите, че Полфрийман е работил през цялото време, занимавал се е с различни организации и е поправил поведението си. Това обаче е мнение само на Българския хелзински комитет, тъй като затворническата администрация изрази становище, вече няколко пъти, че Джок може би има леки подобрения в поведението си, но със сигурност не се е поправил.