Родителите на починалото в София 3-годишно детенце с първи думи след трагедията. Причината за смъртта на детето остава неясна, а проверките в трите болници, където родителите са потърсили помощ, продължават. Това са столичните лечебни заведения "Проф. Иван Митев“, "Лозенец“ и "Пирогов".

В петък Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край.

Според родителите детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис.

Притеснените майка и баща първо отишли в столичната педиатрия, където по думите им в продължение на два часа не им обърнали внимание. След това те отишли в болница "Лозенец", където пък ги върнали за домашно лечение.

Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла. През това време момченцето колабирало. Семейството бързо тръгнало към "Пирогов".

"В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше. Те това много добре го видяха. "Нямаме свободно легло". Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, за 15 (ноември), който трябвало да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, можело да се предвижва”, разказват родители пред bTV.

Почти два часа продължават молбите към дежурната лекарка.

"През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето и да го вкарат някъде да видят какво му е", обясни разплаканата майка.

Опечаленото семейство е категорично, че забавянето е довело до смъртта на детето. По думите им това е безмилостна жестокост и престъпление. Те вярват, че шанс за детето им е имало.

"Въпросът е, че нас от 9 до 1 не ни приеха в нито една болница, отидохме в 1 при тези хора и загубихме още 2 часа в административни спорове. Няма думи, с които да опишем как се чувстваме, ние сме едни черупки, нашето детенце го няма, за нас живота няма да е същият", споделя бащата.

"Искам да има наказани, искам да няма други такива случаи, нищо няма да върне моето дете, искам да има правда, защото това беше 3-годишен ангел”, категорична е майката.

Позицията на педиатрията остава непроменена: Няма забавяне на лечението. И вчера, както и днес, от "Пирогов" отказват коментар. Дали има забавяне в лечението ще стане ясно от назначените експертизи от министерство. Очаква се първите резултати да излязат в сряда. 

3-годишно детенце почина в София, министър Ананиев назначи спешни проверки в болницитеОчаквам доклади за "Пирогов", "Лозенец" и "Проф. Иван Митев", категоричен е здравният министър

Проф. Кантарджиев: Починалото дете е имало риновирус, не знаем още дали той го е убилРазмотаването по 4 лекарски кабинета е допринесло за влошаването на състоянието на 3-годишното момченце