Президентът Румен Радев се възмути от намесата на правителството във футболния ни съюз, довела до оставката на неговия шеф Борислав Михайлов. И обвини партиите, че ползват футболните агитки за протести и контрапротести.  

„Футболът е огледало на състоянието на държавата. Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Каквото ни управлението на държавата, такова е управлението на българския футбол. 

Вчерашните действия са блестящо доказателство за това. Не искам в никакъв случай да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терен и заради самата игра. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата Федерация", заяви Радев пред журналисти.

Според него бруталната намеса на премиера е станало практика за много други институции. „Освен това мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за поведението си на феновете", допълни още държавният глава. Според него нито една федерация не може да изземе органите на реда и държавата. „Искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", допълни още държавният глава.

 И определи като крайно неприятно България, която спаси 50 хил. евреи да бъдат изпратени в лагерите на смъртта, да бъде олицетворявана с расизъм.

Държавата трябва да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство. И докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и кантрапротести, тези рецидиви ще продължават, прогнозира Радев.

Той коментира темата пред журналисти след честването на празника на ВВС пред паметника до парламента. Държавният глава поздрави българските ВВС и обяви, че те винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията. Трансформацията и модернизацията на въоръжените сили не е еднократен политически акт и не се изчерпва с покупката на техника и въоръжение.