Две ключови решения ще вземе Общинският съвет в Пловдив на нетипичната си съботна сесия между Коледа и Нова година. На 28 декември общинарите ще гласуват промяната на данъчните ставки за МПС, данък придобиване, туристическия данък, както и такса „Битови отпадъци”. Предложението се взима сега, за да може да се формира бюджетът на града, който да бъде качен един месец на сайта на Община Пловдив преди да бъде гласуван в зала. Към момента прогнозите са бюджетната рамка на Пловдив да е около 310 млн. лева.

Друго съдбоносно решение ще бъде картбланшът на местния парламент Пловдив да поеме дългосрочен общински дълг. След това решение кметът Здравко Димитров ще може да преговаря с Европейската инвестиционна банка за условията по кредитната линия.

Преди да се тегли кредитът ще има обществени обсъждания, консултации с политическите партии и всички дейности по максимална прозрачност на договора, зарече се Здравко Димитров.

Към момента предложението на банката за кредитна линия до 120 милиона лева при лихвен процент под 1%, гратисен период до 7 години, със срок на изплащане и погасяване до 25 години.

Списъкът с потенциални обекти, които ще финансират през кредитната линия, вижте в линка:

За какво и кога ще се харчи кредитът от 120 млн. лева, искан от Община Пловдив?Първият транш от 30 млн. лева ще отиде за текущи договори, оставени от предишната власт

Какви ще са новите данъци на Пловдив?

Промените най-общо казано са:  такса „Битови отпадъци”  с 0,3 промила нагоре  от 1,5 на 1,8 промила за физически лица, данък придобиване на имущество от 2,5% на 3%, туристически данък с 20 ст. на нощувка.   Намаля се данък МПС за две категории – Евро 5 и 6 с близо 10%, но само за екологичния коефициент.

Какво означава това в абсолютни стойности?

Такса Смет

Такса „Битов отпадък”, която може да се използва само за услугите за поддържане на чистотата в града, ще скочи с 0,3 промила за физически лица  - до 1,8 промила. Така, ако притежавате апартамент от 70 кв.м с 50 000 лева данъчна оценка  досега сте плащали 75 лева. С промяната годишната база ще стане 90 лева, или 15 лева повече.

Данък МПС

Обещанията на Здравко Димитров за намаляване на данък МПС засяга едва  20 000 автомобила в Пловдив. Това е броят  на автомобилите с еврокатегория  от Евро 5 и 6 от общо 170 000 регистрирани автомобили в общината. Намалението от около 10% обаче не е на цялата сума, която се плаща, а средно ще бъде между 5 и 10 лева на кола по-малко.

Причината е, че ставките за мощност на автомобилите не се променят.

За най-ниска категория цената  до kW e 55 ст./kW.  За най-масовите автомобили – от 55 kW до 74 kW струва 77 ст./kW. Следващият клас от  74 kW до 110 kW  цена е 1,62 ст./kW.  От  110 kW  до 245 kW струва 1,90 лева на киловат, а над тези стойности е 2,10 лева на kW.

Мощността на автомобилите се умножава по имуществения компонент – колкото по-нова е колата, толкова е по-голям той. Така новите коли се умножават по 2,3  коефициент, а най-старите по 1,1. Този коефициент се определя от парламента и градските власти нямат отношение. Те обаче определят  коефициента на екологичния клас в дадените граници.  Промяната касае Евро 5 и Евро 6.  Коефициентът за първия досега бе 0,80 – с намалението от 7%  той става 0,75. За колите с най-висок екологичен клас той става от 0,60 до 0,55, което е близо 10%.

Как ще  отрази това на джоба виако имате нов автомобил до 5 години, който е с мощност от 75 kW? При цена за киловат от 1,62 лева то първичната сума става 121,5 лева. Тя трябва да се умножи по имуществения коефициент, който в случая е 2,3 и се получава 279,45 лева. Ако колата е Евро 5, досега сумата се е умножавала по 0,8 и общата сума става 223,5 лева окончателна цена.  С новата промяна с коефициент от 0,75  общата сумата пада до 209,5 лева.  При по-ниския клас откъм мощност  – до 75 киловат, но със същите показатели – година и екологичност, при 70 kW сумата намалява от 99,1 лева до 93 лева.

Данък  „Придобиване”

Това е налог, който пловдивчаните плащат за придобиване на движимо и недвижимо имущество.  При имоти сумата, която се облага е при уговорена цена, при автомобилите и превозните средства по застрахователна стойност.

Досега този данък бе 2,5%, а с промените той става 3%, което е максималното, което допуска закона.  Ако закупите апартамент на стойност от 150 хиляди лева досега е трябвало да платите на Общината 3750 лева за сделката. С промяната до 3% тази сума става 4500 лева.

При покупка на автомобил на застрахователна стойност от 15 000 лева, се плаща 375 лева, а с промяната тази сума става 450 лева.

Освен предложението на кметът Здравко Димитров, в дневния ред е входирано и това на Съюз за Пловдив за данък МПС, което обхваща малко повече автомобили - с екологичен клас Евро 4.

Какво ще е влиянието на новите данъци в бюджета, вижте в линка:

Новият данък МПС в Пловдив нанася „щети” от 160 хил. на хазната, 15 095 коли плащат с 10 лв. по-малкоОколо 5 млн. лева повече се очаква да влязат в бюджета с другите вдигнати налози