Кризисният щаб на Пловдив е провел извънредно заседание, на което е обсъдено положението в ромските квартали и нарушаването на спазването на въведените ограничителни мерки. Темата е изключително деликатна и единствената причина е да се отлага затягането на мерките, е за да не ескалира напрежението в тази част на града, коментира областният управител Дани Каназирева. 

“Ако засиленото полицейско присъствие и предупрежденията не помогне обаче, ще бъде въведена пълна карантина” предупреди Каназирева. “Ако те сами не се изолират, ще се наложи ние сами да ги изолираме. Това са мерки, които пазят тях. Ще предприемем мерки за миене на улици, дезинфек;ия. Полицията съвместно с РЗИ ще следи карантинираните” подкрепи решението и шефката на РЗИ Танчева- Манчева. 

“ОД МВР следи обстановката в “Изгрев” , тя е спокойна. По разпореждане на директора на полицията ст. Комисар Йордан  Рогачев е увеличено полицейското присъствие в квартала. Работим съвместно с РЗИ и спрямо лицата, които са поставени под карантина. Броят на карантинираните не е по голям от този в другите квартали. Имаме организация за работа и при сигнал за струпване на повече хора, реагираме индивидуално. Засега поддържаме нормална обстановка, както е в целия град”, заяви зам. Директорът на ОД МВР- Пловдив Димитър Събчев.

Разбираме обществените нагласи и исканията на хората за по строги мерки в този квартал. Но това е деликатна тема и не искаме ескалация на напрежението. Не редки са случаите на агресията в района и тогава Бърза помощ трябва да влиза с полиция.Ако не се спазват мерките, ще преминем към по строги мерки, предупреди областният управител. 

“В първите дни след въвеждане на извънредното положение мерките се спазваха, след това започнаха нарушенията. Днес обстановката е нормализирана. Засега мерките дават резултат. Засега положението в Столипиново е стабилизирано” , коментира кметът на “Източен” Иван Стоянов.

Днес ще бъде решено дали в квартала да не се направи медицински кабинет , където да се приемат пациентите с оплаквания за първоначален преглед. 

Общината поема ангажимента да засили почистването на улиците с дезинфектанти, да се почистят незаконните сметища, заяви зам. Кметът по сигурността Йордан Ставрев. 

На 12 март от МО РЗИе получило 2 500 маски , които са предоставени на органите на МВР и Спешна помощ, заяви Каназирева. На 16 и 17 март са пристигнали 5 600 еднократни маски и очила. С приоритет при получаването им са хората от първа линия. 

Днес ще бъде връчено предписание на французи, които са на каравана край Сопот, които ще бъдат поставени под карантина. 

Каназирева нарече несериозни внушенията , че проф. Мурджева е затаила възможността МУ да разкрие лаборатория за тестване на заразени с коронва вирус. Вчера бе взето решение такава лаборатория да бъде разкрита в УМБАЛ “Свети Георги”.Но изчакваме закупуване на още един апарат и консумативи. За тази дейност са необходими 3 основни и помощни помещения. Всички в този град работим заедно. Нека не се правят такива инсинуации, коментира областният управител.