Концесионерът на кариерата в Белащица „Холсим кариерни материали Пловдив" отнесе глоба от 2 бона за отравянето на въздуха в родопското село. Фирмата, дълбаеща в кариерата е санкционирана с акт от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив за нарушения в производствения процес, водещи до замърсяване чистотата на атмосферния въздух с прахови емисии.

Първоначално съставеният акт от РИОСВ е бил на стойност 5 хиляди лева или максимален размер, но наказателното постановление е било обжалвано от фирмата пред Районен съд.

Инспекцията се е провела в началото на август. Проверяващите са констатирали, че при трошене на скалната маса се изпускат значително количество финни прахови частици, които замърсяват въздуха.

Преработката на добития материал в кариерата се извършва посредством 2 трошачно-сортировачни инсталации, след което чрез технологичен транспорт той се подава директно за натрошаване, сортиране по фракции и последващо пресяване. Според инспекторите на площадката е осигурено оросяване на материала, но въпреки това се вдига прах и така атмосферният въздух се запрашава както при процеса на преработка, така и от откритите повърхности на площадката - пътища и депа за различните фракции.

Пред магистратите „Холсим кариерни материали Пловдив" са предявили претенции, че случаят е маловажен, наказателното постановление е незаконосъобразно, а глобата завишена.

Съдът обаче уважи само последното искане на фирмата – концесионер. Според магистратите, въпреки другите наказания на дружеството и не първо подобно нарушение, санкцията е в пределният максимум. Те намалиха глобата на 2000 лева, а решението им подлежи на обжалване.

От две години казусът с кариерата в Белащица вълнува жителите на община Родопи. Местните скочиха срещу замърсяването и унищожаването на природата, постоянните взривове, които тресат къщите в района и опасността за здравето им. В средата на септември хората излязоха на пореден протест с искане да не се подновява концесионния договор през 2021 година.

В началото на ноември и другото дружество - "Европейски пътища" АД получи наказателно постановление. Глобата бе в размер на 2 хиляди лева, а причината за санкцията - нерегламентиран взрив в края на октомври миналата година.  Актът обаче бе отменен от Районен съд.

След „Холсим": И "Европейски пътища" отнесе глоба за взрив край Белащица, съдът обаче я отмениДружеството било задължено, три дни преди самите взривни дейности да уведоми в РИОСВ-Пловдив