Ново огнище на птичи грип откри Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в животновъден обект в землището на Асеновград. Инфекцията е установена в хале с 28 531 птици на възраст 51 седмици.

Последното огнище на заболяването в страната бе потвърдено преди почти 3 месеца. Това е деветото огнище в България от началото на 2020 година.

 

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат Асеновград и селата Боянци и Моминско. Определена е и 10-километровата наблюдавана зона - общ. Родопи - Крумово, Ягодово; в общ. Садово - Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; в общ. Куклен - Куклен, Руен; в общ. Асеновград - Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

Търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация в и от зоната се извършва под официален контрол. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици. Забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Птиците в двете зони се отглеждат в затворени помещения.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване за последните три седмици на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните двете зони.

На територията на Европа през тази година са нотифицирани огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици в Унгария – 306 огнища, Полша – 33, Германия – 3, Румъния и Словакия по две огнища.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти от фермата, в която е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.