Съдбата на един от най-старите паркове в Пловдив е под въпрос, след като строителният предприемач от йордански произход Таха Рахман е въпрос на време на получи строително разрешение за терена от 36 дка.

TrafficNews показа мегаломанския проект на бизнесмена, който предвижда комплекс от над 1000 апартамента на 130 000 км.м РЗП и 15-етажни сгради.  Целият парцел е на площ от 36 дка, като той е бил част от Захарния комбинат „Кристал”. През една от фирмите си той придобива парцела преди няколко години от комбината и вече няколко пъти се опита да получи строително разрешение за него. Главният архитект Димитър Ахрянов каза, че е въпрос на формалност това да се случи и скоро може да започне строителството му.

Имотът, който е купил Таха Рахман,  всъщност представлява парк, създаден от основателите на “Захарна фабрика”, вдъхновени от Христо Г. Данов.  Вътрешноведомственият парк към комбината е било място, където служителите през последните 100 години, заедно с техните семейства са отмаряли след работа. Архивни снимки показват, че цялата зона е била залесена в последствие, а в нея има изключителни дървесни видове и вече вековни чинари.  Кадри от дрон показват, че дървесната растителност е наситена почти по целия имот от 36 дка.  Въпреки че през последните години пространството е било занемарено, то все още носи даденостите на паркова среда.

Гледайки към инвестиционното намерение на бизнесмена от йордански произход, е повече от ясно, че почти всички от дърветата ще бъдат бутнати, а парка, макар и частен – унищожен. Част от постройките в парцела вече са разрушени, а впечатление прави, че съседния терен, който от 21 дка и също е на Таха Рахман е обезлесен.

От район „Северен” вече са били на проверка, като те са били викнати от самия инвеститор. Райкметът Стоян Алексиев обясни, че той е поискал да се направи комисия, за да може се окастрят дърветата, които се показват от оградата на парцела, с лице към бул. „България”.

„Не е имало комисия или искане за премахване на дърветата в имота. Нашите служители не са могли да влязат навътре, тъй като е имала голяма храстова растителност. Ако инвеститорът иска да премахне дърветата, трябва да изготви предложение и да се състави комисия, която да определи реда за изсичане. Той трябва да заплати и съответните такси след това за всяко едно дърво, за да може Община Пловдив със средствата да залеси друго място с тях”, каза Алексиев. Той добави, че в действителност вътре има много интересни дървесни видове.

Явно е и въпрос на време десетките дървета в частния имот да паднат, за да изникне поредния бетонен мастодонт.  Това няма да е прецедент за бизнесмена. През 2019 година той изсече над 60  масивни дървета в терена на подставеното му лице Байрям Солак зад хотел „Санкт Петербург” въпреки че нямаше разрешение за тях. В резултат на това той бе осъден  на две инстанции на7000 лева глоба заради сечта в имота. Глоба, която със сигурност Рахман, ще плати с охота, ако това му даде зелена светлина за мащабното строителството.

Бетоненият мастодонт на Таха Рахман в Пловдив слага „Оазиси”-те в малкия си джоб15-етажни кули се издигат в ‘”Захарна фабрика”, в съседство бизнесменът готви терен още един терен за застрояване