Професорът от УХТ Николай Банков получи условна присъда за взимането на подкуп срещу тройка. Съдия Елена Захова прочете присъдата му, заедно със сочения за негов посредник Димитър Димитров, който също бе осъден условно.  Сагата претърпя обрат в последния етап на делото. Димитров в последната си дума заяви за първи път, че той сам е поискал парите от студентите.

Припомняме, че професор Банков, в качеството си на длъжностно лице, в съучастие с обвиняемия Димитров,  бе поискал подкуп от двама студенти в размер на 600 лева, за да проведе изпит, след като предварително е дал решенията на задачите. Освен това е поел ангажимент към студентите да попълни студентските имкнижки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – Първа част”.

"За тези 600 лева ще кажа следното - на своя глава ги поисках. Никой, никога не ме е карал да искам и да взимам пари", заяви Димитров и помоли съда за оправдателна или минимална присъда. Това поиска и защитникът му адвокат Николай Гунев. По думите му, клиентът му е бил с нарушени права. По време на разпитите, той е бил без адвокат, а правата му не са му били разяснени.

 "Направени са самопризнания, които обаче не са подкрепени с нито едно доказателство. Същите самопризнания са изтръгнати чрез натиск, без присъствие на адвокат и без ясно изяснени права", заяви Гунев. За оправдателна присъда пледира и адвокат Красимир Елдъров, който представлява обвиняемия професор.

Юристът категорично определи клиента си като невинен, а като доводи посочи липсата на категорични доказателства за вина. Елдъров посочи свидетелите като " противници"на професора, а показанията им неточни, двусмислени и нелогични.

"Невинен съм, като длъжностно лице не съм искал и не съм получавал подкуп. Димитър Димитров дори го каза - не съм го карал да взима пари. Аз бях добронамерен към студентите, исках да им помогна, но те са предпочели третия начин. В крайна сметка си взеха изпита пред хора, които забъркаха и реализираха тази интрига", заяви професор Банков.

По време на заседанието днес отново бяха призовани двамата основни свидетели студентите - Христо Елкин и Василка Димитрова. 

Професорът все пак бе признат за виновен по повдигнатите му обвинения. Съдия Захова определи спрямо него 2 години условно с 3 години изпитателен срок, 3 хиляди лева глоба и 3 години да не заема преподавателска длъжност. Помагачът му - Димитър Димитров пък получи 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок.

Съдът отмени и мярката на професора да не може да излиза извън страната, като до решението на последна инстанция, той може да се върне на работа в университета.

Припомняме, че професор Николай Банков беше задържан по обвинение, че е искал по 300 лева от студенти, за да им даде изпит. Схемата ставала през посредник, който беше хванат с белязани пари след получаване на подкупа.

Сигналът за корупция в Пловдивския университет по хранителни технологии идва от студенти. Разказват, че четири пъти били късани. Тогава студентите се свързват с посредник и разговарят за цената. Преди да бъде арестуван, професор Николай Банков отрече обвиненията на студентите. Ръководството на университета също съдействало за разкриването на престъплението.

Разследването беше започнато по сигнал до „Господари на ефира”. 

 

Съдия и адвокат влязоха в спор на делото за хванатия с подкуп професор от УХТКрасимир Елдъров обвини съдия Захова в пристрастие