Атанас Костов загуби още едно дело заради сагата със скандала с пловдивчанката Николета Батаклиева на ул. „Цоко Каблешков”. Този път адвокатът не успя с жалбата си до Административния съд заради глобата от 20 лева от Пътна полиция за причиняване на ПТП.

Първото решение на Районен съд бе на 14 ноември 2019 година, когато Атанас Костов бе осъден да плати  наказание „Глоба“ в размер на 20 лева за извършено нарушение на чл.40 ал.1 от Закона за движението по пътищата.  Нарушението е за това, на  08.04.2019г. около 17,20 часа на ул.“Цоко Каблешков“№10 като водач на лек автомобил „Мерцедес“ ГЛК 220, управляван от него, при движение на заден ход, не се е убедил, че пътят зад него е свободен и допуска ПТП с материални щети с паркирания зад него лек автомобил „Мерцедес“ С 320 ЦДИ.

„Изложените в касационната жалба възражения, че първоинстанционният съд е възприел една невярна фактическа обстановка, съдът намира за неоснователни.  Ако е била налице възможност за събиране на други доказателства, то такива не са посочени от страна на Костов, а само се правят изводи, които обаче, се явяват обективно необосновани. В случая не са ангажирани доказателства, които да оборят фактическите констатации относно вмененото на касационния жалбоподател административно нарушение, т.е. липсват доказателства, че на 08.04. 2019г. около 17,20 часа в град Пловдив на ул.“Цоко Каблешков“ № 10 К. като водач на лек автомобил „Мерцедес“ ГЛК 220 не е допуснал ПТП с материални щети на паркирания зад управлявания от него автомобил друг лек автомобил - „Мерцедес“ С 320 ЦДИ.

Нещо повече, сам в касационната си жалба, а така също и в жалбата пред ПРС и възражението срещу АУАН, Костов твърди, че двата автомобила са били паркирани на разстояние от два сантиметра и за това вина има шофьорът на другия автомобил, който умишлено бил спрял така, за да го затрудни в маневрирането. Не сочи обаче, на какво разстояние самият той е паркирал зад лекия автомобил с марка „Ситроен“  и дали сам не се е поставил в това затруднено положение. Не се установяват и твърденията да е паркирал правомерно на улицата пред собствения си офис, доколкото както от свидетелските показания, така и от представените писмени доказателства се установява, че е паркирал пред част от гараж, за който гараж от една стана няма данни да е негов офис, а от друга паркирането пред входа на гараж е забранено”, пише в решението на Административния съд, което потвърждава глобата от 20 лева и решението на първата инстанция. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Версията при инцидента на Костов бе:

„Беше ме запушил безумно. Пред мен имаше кола, а отзад черната му кола на косъм разстояние от бронята ми. Опитах се да извикам “паяк”, за да вдигне тяхната кола, тъй като беше спряна така, че да не може да изляза нарочно - мисля, че е очевидно! След 17 часа обаче „паякът“ не работи, затова с много маневри успях да изляза и точно в този момент сестрата на Батаклиев – Николета изскочи до колата и започна да крещи. Отвори вратата на автомобила ми в движение, щях да получа инфаркт, защото се появи от нищото и можеше да я ударя“, обясни тогава Костов пред репортер на TrafficNews. 

Версията на семейство Батаклиеви обаче се разминава драстично с тази на адвоката. Красимир Батаклиев тогава обясни, че Костов ги е нападнал и е ударил силен шамар на Николета. Веднага след това тя си вади медицинско свидетелство, според което шамарът е причинил контузия на лицето с травма на шести и седми долни леви зъба. Заради нараняването ѝ бил издаден болничен за 14 дни домашно лечение. Той отрече да е обиждал или заплашвал адвокат Костов и посочи, че адвокатът бил спрял пред техния гараж, препречвайки пътя им до него.

В началото на февруари излезе и решението на  Районен съд Пловдив, с което неуспелия кандидат за кмет Атанас Костов е осъден на глоба, заради шамар, който той ударил на Батаклиева.   Втората присъда не е окончателна и подлежи на обжалване.

Още за сагата Атанас Костов, семейство Батаклиеви и правото на паркирането на ул. „Цоко Каблешков”, вижте в линковете:  

Съдът призна адв. Костов за виновен, че ударил шамар на Батаклиева, осъди го на глобаПуническите войни за паркиране станаха причина за серия съдебни дела между кандидата за кмет и наследниците на транспортния бос

Дерегистрират адв. Атанас Костов от адреса му – взимат му и талона за паркиранеБлагодарение на настоящия си адрес в центъра, юристът е спестил 2 000 лева от такси за Синя зона