Законно, но дали е морално? Преди избори често сме свидетели на различни „врътки”, която е най-точната дума, в различните йерархични нива на държавните и общински звена у нас.  Местните избори чукат на вратата, а именно те са най-големият проводник на заемането на публични постове от партийни активисти.  Към края на мандата често сме учудвали на различни действия на властимащите,  които определено поставят въпроса за морала при заемането на публичен пост.

Първият казус от Пловдив е свързан с продажбата на общинско жилище на високостоящ служител в администрацията.

На последната си сесия за мандата Общинският съвет ще вземе решение за продажба на ведомствено жилище на директора на дирекция „Местни данъци и такси” Цвета Попова.  В решението е записано, че тя работи от 12 години в общинската администрация и ползва ведомствено жилище в новите кооперации на  бул. „Пещерско шосе” до хипермаркет „Лекси”. Стъпвайки на наредбата за продажба на ведомствените жилища, тя е поискала да закупи жилището си от 61 кв.м, състоящо се от дневна с кухня, спалня, баня, тераса и антре.

Следвайки процедурата, независим оценител е дал пазарна цена от 61 350 лева на имота, а данъчната е 50 000 лева.  Самата сума, за която тя ще закупи жилището, ще се реши от съветниците, но обичайната практика е тя да бъде в размер на пазарната цена, но е възможно сделката да е и на данъчната.

Така Цвета Попова ще закупи почти нов апартамент от 61 кв.м за 61 350 лева . Справка в сайтовете за продажба на имоти показва, че  подобен тип апартаменти в онзи район се продават на цена от 40 000 до 60 000 евро.

Странно е и защо продажбата е входирана сега в дневния ред на Общинския съвет, при положение, че тя е подала заявлението за закупуване на 22.01.2018 година.  Не са ясни и мотивите на зам.-кмета на строителството  Йордан Калев, защо две години след искането на Попова, той го вкарва  и то на последната сесия.

Зам.-районни кметове се борят за районни кметове с по 5 заплати

Другият казус е от район „Южен”. Там районният кмет Борислав Инчев е освободил единия си зам.-кмет в лицето на Павел Милушев по член от Кодекса на труда, който му осигурява 5 заплати при освобождаване. Грубо той ще вземе 5000 лева, за да може да работи спокойно в предизборната си кампания. Това предстои и за Апостол Шопов, който също е зам.-кмет.

Двамата са кандидати за районни кметове на „Източен” и „Тракия”, като мотивът за освобождаването им е – за да се пълноценни в предизборната си кампания.

Според Борислав Инчев всичко е законно и морално, тъй като не трябва да има съмнения, че някой може да се възползва от служебното си положение в Общината. Самият Инчев пък излиза в отпуска до края на изборите в Пловдив.

Оказа се обаче, че в други райони зам.-кметовете си тръгват с изтичането на мандата без да получават обезщетения. Там зам.-кметовете са със срочни трудови договори, а с изтичането на мандата договорите им се прекратяват или удължават. При първата хипотеза тогава не се полага обезщетения. Ако обаче им бъдат прекратени договорите по-рано от изтичането на мандата, също ще получат 5 заплати обезщетение.

Кметът на „Южен” заяви, че при тях трудовите договори са безсрочни и всичко е изрядно откъм Кодекса на труда. Той даде пример с други зам.-кметове в Община Пловдив и районните кметства, които са били освобождавани през мандата им и са получава обезщетения.

Въпросът е обаче е защо двамата не ползват полагащата им се отпуска и биват освободени от своя началник и съпартиец. Самият той също ще ползва отпуска по време на кампанията и тогава възниква и питането дали той по този начин няма да злоупотребява със служебното си положение.  Още по-странно е, ако Инчев стане отново кмет, а двамата загубят изборите. Тогава дали отново ще бъдат назначени… до следващите избори?