Главният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пристигнаха изненадващо в Белозем днес. Поводът за посещението им бе мащабна полицейска акция, която се проведе в района на село Белозем. В продължение на часове Криминалисти и Специализирани полицейски сили блокираха Белозем, Чалъкови и Болярино. Полицаи и полицейски кучета проверяваха наред къщите в ромските махали в селата и домовете на криминално проявени, спираха се и голяма част от преминаващите автомобили. На място имаше и представители на Главна прокуратура. Операцията бе част от мерките, разпоредени от главния прокурор за справяне с битовата престъпност.

В Белозем Гешев и Маринов бяха посрещнати от Окръжния прокурор Румен Попов, директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, както и кметовете на община Раковски Павел Гуджеров и на село Белозем Виолета Петрова.

"Това, което се случи с възрастната жена, е безобразие. Ако не може да се оправим с тези неща - с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата. Работим с г-н Рогачев, виновните ще бъдат намерени. Ако трябва, цялата полиция ще се изсипе тук. До края на годината нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Ще станат нещата. Но трябва и от вас помощ на местно ниво", заяви пред TrafficNews Иван Гешев.

Ст. комисар Йордан Рогачев посочи, че 42 души са задържани при мащабната полицейска операция, проведена под наблюдение на прокуратурата. „Извършени са наблюдения на 50 адреса. Задържани са 42 лица, като 22 от тях са лица, представляващи интерес. Образувани са няколко досъдебни производства, от тях 5 са бързи производства за добиване на дървен материал, за фалшиви пари и акцизни стоки без бандерол. Съставени са 25 акта по Закона за личните документи. Това е втората поред акция в областта, миналата седмица имаше такава акция в Розино.

„На територията на Област Пловдив взаимодействието с прокуратурата е на високо ниво. Без тях тези акции не биха били възможни. Тези акции ще продължат на територията на цялата страна. Работата на терен е много важна, не случайно днес тук са главният прокурор и министърът на МВР, за да проследят как се случва”, коментира ст. комисар Рогачев. 

Той съобщи, че има задържани лица за нападението на 82-годишната Атанаска, с които в момента се работи. На този момент обаче няма повдигнати обвинения. "Жената е заплашвана, но не е бита. Откраднати са бойлер и мобилен телефон", заяви директорът. Жената е с фрактура на тазобедрената става, която е причинена от падане. 

24-часово полициейско присъствие в малките населени места в община Раковски ще гарантира по-голяма сигурност за местното население. Работим активно това да се случи, заяви директорът на Областната дирекция на МВР -Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев. 

Арест в местното районно управление пък поиска кметът на общината Павел Гуджеров. 

Те разговаряха с главния прокурор Иван Гешев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Павел Гуджеров съобщи, че има създадено звено Общинска охрана, което работи с полицията. "На ваше разположение сме, с каквото можем да съдействаме", заяви кметът и допълни, че благодарение на директора на полицията ст. комисар Рогачев управлението в Раковски "възкръснало".

Мащабната полицейска акция предизвика безпокойство сред жителите на трите села. "За първи път виждам толкова полиция", коментира пред TrafficNews мъж от ромската махала в Чалъкови, след като селото почерня от униформени днес. Той и съселяните му са единодушни, че в Чалъкови няма престъпност, а последното убийство там е било през 1974 г.