Започна подготовката за изстрелването на ракетата на SpaceX от площадката на НАСА. Капсулата Dragon, монтирана към ракетата Falcon 9, трябва да бъде изстреляна от Космически център “Кенеди” във Флорида до Международната космическа станция. Всички наричат тази космическа операция "историческа", тъй като е първа след своеобразното "пенсиониране" на космическите совалки през юли 2011. 

На борда ще бъдат двамата космонавти - Робърт Бенкън и Дъглъс Хърли. НАСА вче излъчва на живо изстрелването. Над 1 милион души го наблюдават само през един от каналите YouTube..

Самото изстрелване трябва да се осъществи около 23:30 часа наше време. През това време видеото показва как изглежда кораба. Космическият апарат с двамата астронавти на борда ще прелети над територията на България около 00:00 часа в полунощ, съобщава Европейската космическа агенция. 

За разлика от изстрелванията на астронавти в миналото, когато НАСА ръководеше цялата операция, този път частна компания SpaceX ще отговаря за контрола на мисията. Компанията, основана от Елон Мъск, построи ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon, в която ще пътуват двамата астронавти. Въпреки че SpaceX и NASA заявиха, че космическият кораб е готов да стартира навреме, времето не изглежда страхотно. Има вероятност за дъжд, а Министерството на отбраната даде 50 процента шанс времето да е достатъчно добро за старта. Предупреждение за торнадо също беше обявено близо до мястото за изстрелване в сряда следобед.

Гледайте на живо мисията: 

Астронавтите Робърт Л. Бенкен и Дъглас Г. Хърли, които са приятели и колеги, са избрани от НАСА за астронавти през 2000 г.

И двамата имат опит като военни тестови пилоти и всеки от тях е летял по два пъти при мисии на космически совалки, въпреки че това е първият път, когато ще работят заедно в мисия. Хърли лети на последната мисия на космическата совалка през 2011 г.