Причините за рухването на сградата са, че самата тя не отговаря на никакви стандарти за строеж и е била конструктивно опасна, това посочи инж. Николай Николов, който изпълнява строителния надзор по обекта на ул. "Ниш" 5 в Пловдив. Припомняме, че само преди дни в съседния имот се срути част от къща, обитавана от семейство Будакови.

Падащата къща е строена след 1928 година и не отговаря нито на тогавашните, нито на съвременните изисквания за строителство, счита Николов. След първоначалния оглед на обекта в два дни след инцидента Иван Христозов, шеф на фирмата-изпълнител, заяви за TrafficNews, че проверката е показала, че в стената на къщата е имало сериозни ниши, като вероятно наличието им е причина за срутването. Николов обаче обясни, че проблемът не е само в дупките, скрити от мазилка, а в цялостната конструкция и основи на сградата. 

"По стените е имало ниши, но не само това е проблемът. Тази сграда е била опасна, тя не отговаря на никакви изисквания за строеж - нито по старите норми, нито по настоящите. Звучи много еретично и на никой не му се иска да чуе истината, но тя е, че тази сграда така или иначе е била пред падане. Самият факт, че тя пада 1 час, след като работниците са напуснали обекта, значи, че не изкопната дейност е причина за падане. Не искаме да предричаме становището на РДНСК, но това е моето експертно мнение. В качеството ми на строителен инженер само като видя конструкцията на тази сграда, ми е повече от ясно, че тя не отговаря на никакви норми и правила, нито има нормални основи. Със сигурност мога да кажа, че тя е била изключително опасна за хората принципно и е било въпрос на време да се стигне до срутването ѝ", посочи инженер Николов. 

Той не се нае да даде прогноза какво ще е становището на техническата експертна комисия, която е назначена със заповед на РДНСК да обследва инцидента и да се произнесе, но изрази надежда общественото мнение да не наклони везните в неправдоподобна насока. 

"Въпрос на кураж е при оценката да бъдат взети предвид тези ясни за всеки от професията ни факти за състоянието на тази сграда", посочи Николов. 

Според него е трябвало собствениците на къщата да вземат мерки за нейното укрепване, но най-правилно е било да се съгласят за изграждане на кооперация, тъй като санирането на подобен строеж със сигурност е по трудоемко и проблемни от изграждането на нова сграда, отговаряща на изискванията. От друга страна отговорните институции е трябвало да направят предписание за обекта, тъй като е опасен, но обикновено това се прави само при падащи на тротоари мазилки. 

Междувременно Николов поясни, че утре се очаква ново посещение на комисията от РДНСК, а до края на другата седмица може и да има становище. 

Семейство Будакови са настанени в жилището на строителя, а от няколко дни тече организация за спасяване на част от имуществото им. 

"Осигурихме възможност хората да си изнесат част от покъщнината и продължаваме при спазване на високи нива на сигурност и безопасност да създаваме организация да се изнесат по-ценните си вещи", посочи Николов. 

Задържаният във връзка с инцидента е 61-годишния Венко Дошков от строителното дружество "Косистрой". Той е разпитан в качеството му на бригадира на работниците, които са работили на обекта в деня на инцидента. Полицията, пристигнала на място и разпитала свидетели, е докладвала материалите на прокуратурата.