Няма нови случаи на коронавирус у нас. Това съобщи тази сутрин началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски. 

„В Габровската болница ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност", каза той. Мутафчийски е разговарял тази сутрин с директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов.

Мярката се взема, за да се избегне възможността от заразяване на медицинския персонал.

„Нямаме установяване на нулевия пациент. В Габрово не е имало контакт между двете заразени жени. Те нямат нищо общо помежду си. Сестрата не е имала досег до заразената”, категоричен бе Венцислав Мутафчийски.

„Уточняват се групите, които ще бъдат изследвани. Методиката трябва да има минимум изследвания или минал период, за да се позитивира с лабораторно изследване. Мерките в болничните заведения са много строг контрол, да няма излишно ходене. Денонощна дезинфекция на всички отделения, защитни предпазни средства за персонала с ниска степен на защита. Тези, които работят с доказаните случаи с висока степен на защита“, обясни още той.

„Изработват се приоритетите кои хора ще бъдат изследвани. Това са най-пряко контактувалите със заразените. Един старчески дом в Габрово - там има пациентка, която е била в болницата и после е била изписана здрава. Щабът в момента решава как да се разпределят поробите, за да има бързи резултати. Има определено натоварване, което може да издържи една лаборатория за денонощие“, посочи ген.-майор Мутафчийски.

По думите мудомашна карантина е задължителна за контактувалите лица с установените и доказани случаи. Мутафчийски отбеляза още, че в болницата в Габрово ще бъдат затворени всички отделения, които не работят по спешност с цел ограничаване на персонала

Над 80 души са контактували със заразените с коронавирус в ПлевенДвамата болни са в добро състояние