Къща „Ламартин” е опасна за посетителите в Стария град. От няколко месеца керемидите по покрива висят опасно над улиците „Княз Церетелев” и „Зора”. 

„Стотици хора минават там през деня и през нощта. Въпрос на късмет е, че до този момент не е станал инцидент. Това продължава от доста време, а след последната лятна буря в Пловдив, положението е още по-тревожно”, сигнализираха наши читатели. 

Къща „Ламартин” дълги години функционираше като творческа база на Съюза на българските писатели.  Построена в периода около 1830 г. специално за богатия търговец Георги Мавриди, тя придобива популярност като Ламартиновата къща заради факта, че през 1833 г. в нея отседнал френският поет и политик Алфонс дьо Ламартин на връщане от свое пътуване в Ориента. 

Домът на Мавриди е една от най-внушителните симетрични къщи в Стария град и има изключително интересна конструкция – откъм улицата сградата е триетажна, а откъм двора – на два.

За съжаление сградата, която е национален паметник на културата, от години стои затворена и се руши. Тя бе взета от писателите, а през 2016 г.  държавата я предостави на община Пловдив. В момента къща „Ламартин” е в активите на общинския институт „Старинен Пловдив”. 

„Нямаме подаден сигнал за проблем с къщата, но веднага ще изпратим служители да я огледат. Преди три месеца специалистите ни направиха обход на всички сгради в архитектурния резерват и не откриха проблеми с „Ламартин”, каза директорът на общинския институт Йордан Илиев. 

Той разказа, че преди години френският посланик в България е поел ангажимент да съдейства и през френското правителство да бъдат осигурени средства за ремонта на къщата, но до този момент нищо се е случило. 

„Отправили сме искане към кмета за изготвяне на проект за ремонт на къщата. Идеята ни е тя да функционира като резиденция. Не е хубаво в тази зона – наблизо са къщата „Клианти” и Античният театър, тази красива сграда да бъде в такова състояние”, каза още Илиев.